Dawniej uważałam, że kapusta kiszona wywołuje u mnie wzdęcia i ból brzucha i na wiele lat rozstałam się z jej smakiem, nie wiedząc, że winić powinnam ciężkostrawny bigos, po którym podobne rewolucje miewa większość dzieciaków. Nasza miłość rozkwitła ponownie, gdy byłam już dorosła, a rok temu, przygotowując swoją pierwszą książkę kucharską, postanowiłam umieścić w niej tę recepturę. Bo przecież to nasz polski, zdrowy superprodukt, bogactwo witaminy C, naturalny probiotyk i idealny dodatek do obiadu.
Przetwory
Przepisy na domowe przetwory. Dżemy, konfitury i powidła. Frużeliny, owoce w syropie. Kiszone lub marynowane warzywa, pikle, i grzyby. Warto przygotowywać domowe przetwory owocowe i warzywne, zamiast sięgać po te ze sklepowych półek, których jakość często pozostawia wiele do życzenia. Spróbujcie zrobić na początek te, które najłatwiej się żelują – to w kwestii owocowych. Z warzyw najłatwiej zacząć od ogórków, polskiego hitu na zimę.
Kiszony czosnek
Nie sądziłam, że będzie smakował właśnie tak: intensywny, dużo ostrzejszy niż ten świeży, drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Kiszony czosnek: dla najtwardszych zawodników do zjedzenia za pomocą wykałaczki, prosto z miseczki ustawionej obok innych zakąsek imprezowych. Dla nieco delikatniejszych podniebień dodatek do kanapek, zup czy mięs i ryb, najlepiej dołożony już po obróbce termicznej lub pod sam jej koniec, żeby nie stracić jego wartości odżywczych.
Czerwona kapusta kiszona
Przygotowując ją wspólnie z mężem mojej kuzynki po raz pierwszy… przesoliliśmy! Nasza czerwona kapusta kiszona nadawała się do jedzenia wyłącznie po zmieszaniu z białą, która, na szczęście, wyszła znakomita. Oba kolory na talerzu tworzyły piękną kompozycję i uważam, że warto ukisić je w osobnych beczkach lub jednej, wspólnej, a nawet w mniejszych porcjach, bezpośrednio w słoikach, żeby zimą cieszyć się smakiem zdrowych, domowych kiszonek i bogactwem ich korzystnych składników.
Kiszona marchewka
Do kanapek, burgerów czy sałatek, a także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza gdy zamiast w plastry, pokroi się ją w słupki. Kiszona marchewka, pachnąca cynamonem i ziołami, w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tak, marchew kiszona też smakuje doskonale i jest miłą odmianą dla znanych wszystkim, choć oczywiście lubianych, ogórków.
Kiszone brokuły
Podobnie jak kalafior, można przygotować kiszone brokuły, zamknięte w słoiku, o kolorze przypominającym ogórki po kiszeniu, choć nieco innym zapachu. Może mniej dekoracyjne niż kiszony kalafior, za to smaczne i zdrowe, a gdy zechcemy pochwalić się nietypowymi kiszonkami, to te z brokułów na pewno zaskoczą wszystkich, którym w trakcie imprezy zaserwujemy je jako zakąskę do wódki.
Kiszony kalafior
Och, jaka to była niespodzianka, gdy po raz pierwszy postanowiłam go przygotować, wszystko nastawiłam i po spróbowaniu zaskoczył mnie jego doskonały smak. Jeśli lubicie kiszonki, ale takie z odrobiną chrupkości, kiszony kalafior powinien zawitać w Waszym menu. Szczególnie teraz, pod koniec lata, gdy warto przygotować kiszone przetwory z warzyw na zimę. Ma kwaskowaty posmak, pachnie ziołami i przyprawami, ładnie prezentuje się nawet po sfermentowaniu i zachowa odrobinę chrupkości, chyba że ukisicie go kilka dni dłużej, wtedy odrobinę mocniej się zeszkli.
Kiszona papryka
Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!
Kiszone buraki
Choć przygotowywało się je już dawno, moda na kiszone buraki nastała w ciągu ostatnich dwóch lat. I dobrze, bo są bardzo korzystne dla zdrowia, podobnie jak inne kiszonki.
Grzyby marynowane
Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki. Co roku jeździliśmy całą rodziną na grzyby, choć czasem i w naszym lesie udało nam się trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek.
Dżem truskawkowy bez cukru
Zastanawiałam się, czy to w ogóle możliwe, bo najprostszym sposobem na zmniejszenie cukru w dżemie jest wykorzystanie pektyn. Chodził mi po głowie dżem truskawkowy bez cukru, słodki dzięki dojrzałym truskawkom i zagęszczony jabłkowymi pektynami. Być może pokuszę się wreszcie na ich zakup, ale kiedy ochota na przygotowanie takiego dżemu była ogromna, a pod ręką miałam niezjedzone truskawki, wymyśliłam inną recepturę, na szybko.
Truskawka z rabarbarem
Pyszna konfitura: truskawka z rabarbarem, idealna dla początkujących i dużo łatwiejsza do zżelowania niż klasyczny dżem truskawkowy dzięki rabarbarowi i dodatkowi soku z pomarańczy.
Konfitura z żurawiny
Nie jest to klasyk wyniesiony z rodzinnego domu, bo konfitura z żurawiny nie gościła nigdy u nas na stole. Razem z całą rodziną po raz pierwszy miałam okazję spróbować jej 12 lat temu, podczas wspólnej wyprawy do Norwegii, gdzie znajoma zaserwowała ją podczas kolacji w towarzystwie mięsnych pulpetów, a następnego dnia jedliśmy ją na śniadanie, jako dodatek do słodkich naleśników. Szkoda, że ten smak odkryłam tak późno, bo połączenie mięsno-owocowe jest przecież od lat znane w kuchni polskiej, np. w kaczce pieczonej z jabłkami, a jako fanka naleśnikowych szaleństw chętnie łączę w nich słodkie i kwaśne smaki we wszelkich możliwych dodatkach.