Koktajl czekoladowy na jabłkach, z dodatkiem pomarańcz i owsianki. Pyszne śniadanie lub deser.
Śniadania
Moje pomysły i przepisy na śniadania czyli najważniejsze posiłki w ciągu dnia, kiedy organizm potrzebuje energii na start. Jeśli nie wiesz, co jeść na śniadanie, podpowiadam: kanapki, gofry, zupy mleczne, płatki, owsianki i jogurty, naleśniki, jajecznice, placki… Najlepsze śniadania na dobry początek dnia, bo warto zjeść coś smacznego, pożywnego i dobrze rozpocząć swoje codzienne aktywności.
Jajecznica z serem
Jajecznica z serem to kremowa jajecznica o bogatszej konsystencji i różnorodnym smaku, w zależności od wybranego rodzaju sera.
Gryczanka
Gryczanka z dodatkami czyli pyszna kasza gryczana śniadanie – pokazuję jak zrobić gryczankę i z czym najlepiej ją podać.
Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas
Tortilla hiszpańska czyli pyszna tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Jajka, cebula, ziemniaki, oliwa, sól i pieprz – to podstawowe składniki. Zobacz jak zrobić tortillę z ziemniakami.
Jaglanka
Jaglanka z dodatkami czyli pyszna kasza jaglana na śniadanie – pokazuję jak zrobić jaglankę i z czym najlepiej ją podać.
Naleśniki bezglutenowe
Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.
Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe czyli przysmak, od którego warto zacząć przygodę z karnawałowymi słodkościami bez glutenu. Proste, bez zagniatania, łatwo wyrastające na drożdżach.
Koktajl z bakłażana
Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.
Koktajl z rabarbaru
Choć rabarbaru nie powinno się jeść w nadmiarze, warto sięgać po niego w sezonie, od czasu do czasu, przygotowując na przykład koktajl z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, orzeźwiający, ale też pożywny, do wypicia na śniadanie lub podwieczorek. Można doprawić go wanilią lub cynamonem, a do złagodzenia charakterystycznego, kwaśnego smaku wybrać dodatkowo słodkie owoce. Z ich mieszanki wyjdzie pyszny koktajl rabarbarowy, do podania na dobry początek letniego dnia lub w upalne popołudnie.
Koktajl z papai
Bombowy owoc, bo tak mówi się na papaję na Kubie, jest świetnym składnikiem deserów, ciast oraz owocowych sałatek na całym świecie. Najprościej zjadać go na surowo, ale na śniadanie lub deser można zrobić koktajl z papai, który w moim menu pojawia się z dodatkiem marchewki, banana, pomarańczy, limonki i imbiru. Skusilibyście się na taki koktajl z papają?
Koktajl z kapusty
Koktajl z kapusty z borówkami lub malinami, bananem, ananasem i pomarańczą czyli zielony koktajl kapuściany na śniadanie.