Specjalne okazje

Przepisy na specjalne okazje, np. święta, urodziny, imieniny, rodzinne spotkania i inne, ważne uroczystości. Pokazuję na blogu nie tylko przepisy na co dzień, ale również świąteczne, czasem nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne, innym razem proste, szybkie i wygodne.

Ciasteczka nietoperze

Ciasteczka nietoperze z makiem

Ciasteczka nietoperze z makiem i polewą czekoladową pod spodem. Bardzo łatwe do przygotowania i można je zrobić z gotowych ciastek czekoladowych oraz okrągłych herbatników.

Ciasteczka mumie

Ciasteczka mumie

Ciasteczka mumie na Halloween – w środku czekoladowe, a z wierzchu udekorowane lukrem plastycznym, choć podpowiadam też kilka innych sposobów na ich dekorowanie.

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami i kremem z bitej śmietany z mascarpone, na jasnym biszkopcie z dżemem malinowym, nasączony syropem z brzoskwiń z sokiem pomarańczowym. Doskonały tort brzoskwiniowy na urodziny!

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.

Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.

Oponki serowe bezglutenowe

Oponki serowe bezglutenowe

Klasyczne robi się je na mące pszennej, a u mnie dziś coś ekstra dla wszystkich glutenfree: oponki serowe bezglutenowe. Są miękkie, delikatne, choć nieco mniej puszyste od ich drożdżowych kuzynek. W Karnawale lub na koniec, w Tłusty Czwartek, warto sięgnąć po ten przepis i przygotować choć jeden talerz, na którym zagoszczą serowe oponki bezglutenowe.

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowuję pod znakiem glutenfree. Będzie kilka smakołyków, w tym oponki drożdżowe bezglutenowe, na które przepis jest lekką modyfikacją receptury na pączki bez glutenu. Puszyste, delikatne w smaku, ładnie wyrośnięte i miękkie, a do tego wyglądają jak klasyczne, pszenne – czego chcieć więcej?

1 Shares
Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Niełatwo przygotowywać karnawałowe słodkości bez glutenu, gdy nie chce się stosować gotowych mieszanek z gumą guar czy gumą ksantanową, ale, krok po kroku, można nauczyć się robić ciasto o odpowiedniej lepkości, które może wyrastać na drożdżach. Racuchy bezglutenowe to z pewnością przysmak, od którego warto zacząć: nie trzeba ich zagniatać, a gdy ciasto wyrośnie, wystarczy smażyć je na patelni. Są złociste, chrupiące i smaczne. U mnie posypane cukrem-pudrem z ksylitolu.

10 Shares
Fondant czekoladowy - lava cake

Fondant czekoladowy – lava cake

O jego odkrycie spierają się Amerykanie i Francuzi. Elegancki, a jednocześnie prosty do zrobienia fondant czekoladowy – elegancki deser z płynną czekoladą w środku, popularny w tych tańszych jak i droższych restauracjach, przygotowywany i serwowany na wiele sposobów, znany też jako molten lava cake lub molten chocolate cake czyli ciasto z płynną lawą lub ciasto z czekoladową lawą. Coś dla początkujących miłośników wypieków, bez konieczności użycia miksera, za to wymagające odrobiny wyczucia własnego piekarnika i obserwacji, jak ścina się masa.

26 Shares
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

7 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)