Obiady

Najlepsze przepisy na obiad. Smaczne obiady z mięsa, warzyw oraz pomysły na obiad z ryb i owoców morza. Każdy przepis zawiera zdjęcie, a większość również film kulinarny krok po kroku. Pomysły na szybki obiad i tani obiad, proste przepisy oraz zaawansowane receptury.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Duży drożdżowy pieróg – taką definicję pamiętam z czasów szkoły podstawowej i najprawdopodobniej przeczytałam ją w jednej z czytanek na języku polskim, bo kulebiak z kapustą i grzybami lub w innych wersjach nie pojawiał się na żadnym ze stołów, przy których potem, przez wiele lat, dane mi było zasiadać do wigilijnej kolacji.

8 Shares
Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe pierogi z kaszą gryczaną, z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację, dodając do farszu ulubione zioła, a całość polewając masłem lub dobrym olejem i posypując prażonym słonecznikiem.

8 Shares
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

8 Shares
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

8 Shares
Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, świąteczne dania lub kolacja dla dwojga. A gdy jest to kolacja zaręczynowa, warto podać nietypowe danie, prawdziwy kulinarny afrodyzjak: przepiórki z sosem z róży. Jeśli czytaliście książkę lub oglądaliście film „Przepiórki w płatkach róży”, na pewno znacie ich magiczne działanie ;). Postarałam się odtworzyć książkową recepturę, choć bez dodatku kasztanów, które zastąpiłam rodzimą dynią, upieczoną i zmiksowaną na aromatyczne puree. W smaku przypominające drób, a jednak inne, rzadziej spotykane, bardziej eleganckie. Dawniej dzikie, dziś z hodowli, przepiórki można kupić w większych spożywczych marketach. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu.

1 Shares
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

18 Shares
Makaron z bobem

Makaron z bobem

Podążając za modą na bezglutenowe dania, trochę zapomnieliśmy o makaronach, a przecież jedzone od czasu do czasu, nie zrobią żadnej szkody naszym jelitom. Zwłaszcza gdy zamiast ciężkich i zawiesistych sosów wykorzysta się jako dodatek pyszne, gotowane lub duszone warzywa, a ser, zamiast bazą, będzie smacznym uzupełnieniem kompozycji kolorowych składników. Oto makaron z bobem – łatwy obiad lub smaczna kolacja, w dodatku o mniejszej liczbie kalorii i dobrym składzie, bo warzyw strączkowych jadamy w Polsce stanowczo za mało.

8 Shares
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

13 Shares
Zapiekanka makaronowa z serem

Zapiekanka makaronowa z serem

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można je zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

3 Shares
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Wiele przepisów na zrazy wołowe istnieje w kuchni polskiej i co dom, to inna metoda ich przygotowywania. Śledząc stare receptury, znalazłam sporo sposobów jak je przyrządzić i chciałam postawić na taki, który będzie nawiązywał do klasyki, ale trochę go unowocześnić. Jak myślicie, udało mi się?

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)