Zdecydowana większość przepisów na DOROTA.iN jest prezentowana w jednostkach zastawy stołowej (łyżeczki, łyżki, szklanki, szczypty), a temperatura smażenia, gotowania czy pieczenia zawsze podana jest w Celsjuszach.

1 szklanka ma zawsze objętość 250 ml, 1 kostka masła to zawsze 200 g, a 1 łyżka lub 1 łyżeczka domyślnie jest płaska, chyba że w przepisie wyraźnie zaznaczono inaczej.

Przelicznik kuchenny

Przelicznik temperatur

Przelicznik wag

Przelicznik objętości

Najnowsze wpisy
Moja książka kucharska

PROMOCYJNA CENA DLA CZYTELNIKÓW BLOGA!

Newsletter i bezpłatny fragment książki „Superfood po polsku”
9 komentarzy
  1. Dorota kalkulator policzył mi że 1 łyżka mąki ziemniaczanej waży 2,38 g. To chyba jest jakiś błąd…

  2. Ale trzeba zrobić kilka poprawek 😉 np. niema rozróżnienia na sól spożywczą i przemysłową 😛

  3. Bardzo się cieszę, że się Wam podoba :). Jest już link do kalkulatora na stronie głównej pozytywnakuchnia.pl, ciekawe czy w miarę widoczny :).

  4. Wszystko jest bardzo czytelne, intuicyjne i nie zauważyłam żadnych błędów w przeliczaniu. 😉 jedyne co bym zmieniła, to tabelka – może coś bardziej w deseniach kuchennych? 😉 owocki, warzywka, rozsypana mąka? 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.