Zupy

Zupy to domena kuchni polskiej i choć dziś nie jada się ich równie często co dawniej, wciąż cieszą się popularnością, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Są proste do przygotowania i można ugotować więcej, na zapas. Dysponując zapasowym wywarem w lodówce lub zamrażarce, można w kilkadziesiąt minut ugotować smaczną i pożywną zupę. Przepisy na zupy, które proponuję, to klasyki kuchni polskiej oraz nowoczesne zupy łączące smak warzyw, wywaru, przypraw i mięsa lub ryb oraz owoców morza. Najlepsze przepisy na zupy :).

Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu wegańska

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Choć swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem, klasyczny czerwony barszcz na zakwasie nie ma sobie równych i cieszę się, że w końcu i na niego mogę Wam pokazać przepis. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą, wszystkie dodatki przetestowałam i polecam, bo smakuje z nimi wybornie!

14 Shares
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

11 Shares
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

11 Shares
Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

1 Shares
Krem z jarmużu

Krem z jarmużu

Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.

Zupa z marchewki

Zupa z marchewki

Kiedy mowa o marchewce, od razu myślę o jej chrupaniu. Uwielbiam surową, oskrobaną, którą przegryzam sobie powoli, kiedy dopada mnie głód pomiędzy posiłkami. W wersji gotowanej moją faworytką jest ostatnio zupa z marchewki, w pięknie pomarańczowej barwie i o równie słonecznym, co kolor, smaku i aromacie, przypominającym o dalekich podróżach i wakacjach w azjatyckim klimacie.

1 Shares
Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

2 Shares
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

29 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)