Bez żyta

Przepisy bez żyta czyli receptury na potrawy dla osób nie spożywających żyta i bazujących na nim produktów. Pokazuję jak przygotować chleby i słodkie wypieki oraz śniadania, obiady i kolacje bez mąki żytniej.

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

6 Shares
Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

2 Shares
Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, świąteczne dania lub kolacja dla dwojga. A gdy jest to kolacja zaręczynowa, warto podać nietypowe danie, prawdziwy kulinarny afrodyzjak: przepiórki z sosem z róży. Jeśli czytaliście książkę lub oglądaliście film „Przepiórki w płatkach róży”, na pewno znacie ich magiczne działanie ;). Postarałam się odtworzyć książkową recepturę, choć bez dodatku kasztanów, które zastąpiłam rodzimą dynią, upieczoną i zmiksowaną na aromatyczne puree. W smaku przypominające drób, a jednak inne, rzadziej spotykane, bardziej eleganckie. Dawniej dzikie, dziś z hodowli, przepiórki można kupić w większych spożywczych marketach. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu.

1 Shares
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

10 Shares
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

13 Shares
Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

4 Shares
Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można je zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

3 Shares
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków, a przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej.

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Zrobiłam świetny pasztet bez mięsa i w końcu będzie dla mnie do jedzenia na wielkanocnym śniadaniu coś więcej niż tylko chleb, ćwikła i jajka z pomidorami. Pasztet z fasoli wygląda jak jego mięsny kuzyn i zastanawiam się, czy po prostu nie położyć go na stole, bez żadnego komentarza, sprawdzając, ile osób będzie jadło i kto się zorientuje, że jest to wersja roślinna, wegańska.

Granola domowa

Granola domowa – najlepsze prażone płatki owsiane

Sklepowe wersje mogą zawierać cukier i olej palmowy oraz inne, niepożądane dodatki, dlatego najlepsza jest granola domowa czyli prażone płatki owsiane, do których dodatki dobiera się samodzielnie. Za każdym razem można przygotować inną wersję: mniej lub bardziej słodką, z większą lub mniejszą ilością suszonych owoców, ziaren i bakalii. Warto trzymać jej zapas w lodówce, bo nie tylko ułatwia wyczarowanie pysznych, pełnowartościowych i ekspresowych śniadań, ale nadaje się też doskonale do smacznych deserów fit.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)