Bez mleka

Przepisy bez mleka i jego pochodnych produktów czyli dieta dla osób, u których występuje alergia pokarmowa na mleko i nabiał. Pokazuję pomysły na alternatywne śniadania, obiady, desery i ciasta bez mleka, śmietany, kefirów, maślanek, masła i serów. Proponuję wykorzystanie mleka i tłuszczu roślinnego jako alternatywy dla osób, u których została wykryta alergia na mleko. Zapraszam po najlepsze przepisy bez mleka i pozostałego nabiału, z których można wyczarować smaczne i proste potrawy wytrawne oraz desery.

Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

6 Shares
Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowuję pod znakiem glutenfree. Będzie kilka smakołyków, w tym oponki drożdżowe bezglutenowe, na które przepis jest lekką modyfikacją receptury na pączki bez glutenu. Puszyste, delikatne w smaku, ładnie wyrośnięte i miękkie, a do tego wyglądają jak klasyczne, pszenne – czego chcieć więcej?

Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Niełatwo przygotowywać karnawałowe słodkości bez glutenu, gdy nie chce się stosować gotowych mieszanek z gumą guar czy gumą ksantanową, ale, krok po kroku, można nauczyć się robić ciasto o odpowiedniej lepkości, które może wyrastać na drożdżach. Racuchy bezglutenowe to z pewnością przysmak, od którego warto zacząć: nie trzeba ich zagniatać, a gdy ciasto wyrośnie, wystarczy smażyć je na patelni. Są złociste, chrupiące i smaczne. U mnie posypane cukrem-pudrem z ksylitolu.

1 Shares
Pudding z chia

Pudding z chia

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

69 Shares
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

4 Shares
Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora to propozycja dla tych z Was, którzy chcą przemycić to surowe warzywo (tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto!) do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje – jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;).

9 Shares
Koktajl z papryki

Koktajl z papryki

Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom, bo można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor, ale w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.

7 Shares
Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi

Oto jeden z lepszych zielonych koktajli: koktajl z kiwi. Niektórych będzie lekko szczypać, innym spuchną usta i język, a szczęściarze, którzy doskonale tolerują ten zielony, przerośnięty agrest w brązowej skórce, mogą cieszyć się, że koktajl kiwi nie należy do tych, których trzeba sobie odmawiać. Bogaty w witaminy, o orzeźwiającym smaku. Mnie kojarzy się z latem, ale wszystkie składniki łatwo kupić przez cały rok. I dobrze, bo zimą, kiedy spada nam odporność, powinien przynajmniej raz w tygodniu zagościć w każdym menu.

110 Shares