Przepisy FIT

Przepisy FIT czyli posiłki niskokaloryczne, zdrowe, bogate w składniki odżywcze korzystne dla organizmu człowieka i o niskim indeksie glikemicznym. Kuchnia FIT czyli moja ulubiona, zdrowa i kolorowa: przepisy na śniadania, obiady i kolacje bogate w chude mięso, ryby i owoce morza, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony oraz ryż. Codzienna dieta bogata w owoce i warzywa. Desery w wersji FIT czyli słodkości o niskim indeksie glikemicznym, niedużej zawartości tłuszczu i mniejszej liczbie kalorii.

Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu wegańska

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.

9 Shares
Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.

Majonez z nerkowców

Majonez z nerkowców – bez jajek, wegański, doskonały

Coś dla alergików, wegan oraz tych z Was, którzy myślą, że da się zrobić niskokaloryczny majonez. Raczej nie według tej receptury, bo wegański majonez z nerkowców bazuje na zmielonych orzechach i roślinnym oleju, ale na pewno można powiedzieć, że jest to wersja fit. A dlaczego? Zawiera roślinne tłuszcze, minerały, witaminy. Do tego ma cudowną, kremową konsystencję.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

3 Shares
Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Pudding z chia

Pudding z chia

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

78 Shares
Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Trudno mi było wyobrazić sobie koktajl z sałaty, ale w końcu to też listki w kolorze zieleni, tak samo jak w szpinaku, mięcie czy jarmużu, a jeśli wykorzysta się tę o łagodnym smaku, można z powodzeniem dobrać słodkie owoce i skomponować zielony koktajl z sałatą.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)