Wegańskie

Kuchnia wegańska może być doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie, pod warunkiem świadomego wyboru odpowiednich składników i dobraniu produktów tak, żeby białko roślinne przyswajało się w łatwiejszy sposób. Weganizm to wegańska dieta roślinna, wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego, są to zatem przepisy bez mięsa, bez ryb i owoców morza oraz bez produktów odzwierzęcych: nabiału, jajek, miodu. Pokazuję przepisy wegańskie na potrawy roślinne: smaczne, zdrowe i kolorowe, bo dieta wegańska, wbrew wielu opiniom i żartom, nie polega wyłącznie na jedzeniu trawy i tego, co samo spadło z drzewa :).

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

9 Shares
Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora to propozycja dla tych z Was, którzy chcą przemycić to surowe warzywo (tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto!) do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje – jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;).

5 Shares
Koktajl z papryki

Koktajl z papryki

Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom, bo można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor, ale w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.

4 Shares
Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi

Oto jeden z lepszych zielonych koktajli: koktajl z kiwi. Niektórych będzie lekko szczypać, innym spuchną usta i język, a szczęściarze, którzy doskonale tolerują ten zielony, przerośnięty agrest w brązowej skórce, mogą cieszyć się, że koktajl kiwi nie należy do tych, których trzeba sobie odmawiać. Bogaty w witaminy, o orzeźwiającym smaku. Mnie kojarzy się z latem, ale wszystkie składniki łatwo kupić przez cały rok. I dobrze, bo zimą, kiedy spada nam odporność, powinien przynajmniej raz w tygodniu zagościć w każdym menu.

104 Shares
Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Gdy są dojrzałe i słodkie, doskonale sprawdzą się jako składnik koktajlu. Mowa o pomidorach: naszych polskich, np. malinowych, ale też tych importowanych, np. daktylowych lub śliwkowych. Powstanie z nich doskonały koktajl pomidorowy, z dodatkiem banana, pomarańczy, jabłka oraz orzechów i cynamonu. Pyszny i zdrowy, a do tego pożywny. Doskonały na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

5 Shares
Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem, bo nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo, a koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają.

4 Shares
Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

4 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)