Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Gulasz z indyka z dynią

Gulasz z indyka z dynią

 Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

3 Shares
Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

5 Shares
Koktajl z papryki

Koktajl z papryki

Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom, bo można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor, ale w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.

8 Shares
Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

7 Shares
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

11 Shares
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

11 Shares
Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

24 Shares
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

7 Shares
Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można je zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

3 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)