Święta najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Święta

Przepisy kulinarne na świąteczne potrawy. Polska kuchnia na Święta to klasyczne potrawy, które różnią się w zależności od regionu kraju i wpływu obcych kultur, jaki wywarły na regionalne dania. Pokazuję przepisy na dania wigilijne i wielkanocne oraz z okazji innych świąt, np. 11 listopada czyli świętego Marcina. Prezentuję przepisy na potrawy międzynarodowe, które na dobre zadomowiły się też w naszej polskiej, świątecznej kuchni.

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami, z nadzieniem z kaszy gryczanej z rodzynkami, orzechami i selerem naciowym. Podana z buraczkami, rukolą i kawałkami pomarańczy. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad.

27 Udostępnień
Choinka z bezy

Choinka z bezy

Przepiękny i elegancki deser świąteczny: choinka z bezy z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone oraz kokosowych kulek. Z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach!

18 Udostępnień
Makówki

Makówki lub makiełki

Klasyczny deser śląski na Wigilię czyli makówki – bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Znane też jako makiełki – zapraszam do wypróbowania!

13 Udostępnień
Piernik szybki

Piernik szybki

Piernik szybki bez leżakowania, dojrzewania i kruszenia, coś dla zapracowanych. Łatwy piernik ekspresowy, który można upiec „last minute”.

10 Udostępnień
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby przygotować pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

105 Udostępnień
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

10 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)