Święta

Przepisy kulinarne na świąteczne potrawy. Polska kuchnia na Święta to klasyczne potrawy, które różnią się w zależności od regionu kraju i wpływu obcych kultur, jaki wywarły na regionalne dania. Pokazuję przepisy na dania wigilijne i wielkanocne oraz z okazji innych świąt, np. 11 listopada czyli świętego Marcina. Prezentuję przepisy na potrawy międzynarodowe, które na dobre zadomowiły się też w naszej polskiej, świątecznej kuchni.

Choinka z bezy

Choinka z bezy

Przepiękny i elegancki deser świąteczny: choinka z bezy z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone oraz kokosowych kulek. Z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach!

16 Shares
Makówki

Makówki lub makiełki

Klasyczny deser śląski na Wigilię czyli makówki – bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Znane też jako makiełki – zapraszam do wypróbowania!

12 Shares
Piernik szybki

Piernik szybki

Piernik szybki bez leżakowania, dojrzewania i kruszenia, coś dla zapracowanych. Łatwy piernik ekspresowy, który można upiec „last minute”.

10 Shares
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby przygotować pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

107 Shares
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

7 Shares
Babka parzona

Babka parzona

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej, bo babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia.

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)