South beach najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

South beach

South Beach czyli dieta plaż południowych. Przepisy na south beach – fazę 1 i fazę 2 diety, przykładowe jadłospisy oraz porady jak odżywiać się zgodnie z dietą South Beach. Jest to smaczna i zbilansowana dieta, choć w pierwszej fazie może nieść ryzyko powstania niedoborów, dlatego nie mogą, bez konsultacji z lekarzem, stosować jej osoby, które nie są w pełni zdrowe. Pokazuję przepisy zgodne z dietą sout beach: pomysły na śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery.

Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

7 Udostępnień
Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

1 Udostępnień
Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Hummus, humus, houmous – wspaniała pasta z ciecierzycy bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek. Najlepszy z pastą tahini, czosnkiem i pietruszką, kolendrą lub miętą.

7 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)