Kuchnia europejska najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Kuchnia europejska

Kuchnia europejska czyli przepisy na potrawy ze Starego Lądu. Pokazuję jak przygotować najpopularniejsze europejskie dania. Kuchnia europejska to wieloletnie, wielopokoleniowe tradycje. Bardzo różni się w zależności od regionów: inna jest na północy, gdzie dominują ryby z zimnych wód, inna w basenie morza śródziemnego, bogata w śródziemnomorskie ryby, owoce morza, warzywa i najlepszą oliwę, a jeszcze inna w środkowej części, gdzie jada się dużo kiszonek, bulwiastych warzyw, mięs i kasz.

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe, znane też jako kluski leniwe, przygotowane z twarogu – białego sera, z dodatkiem jajek i mąki. Można je podać zarówno na słodko jak i wytrawnie, a dla delikatniejszej konsystencji warto ubić białka z jajek na pianę przed wymieszaniem wszystkich składników ciasta.

3 Udostępnień
Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami, z nadzieniem z kaszy gryczanej z rodzynkami, orzechami i selerem naciowym. Podana z buraczkami, rukolą i kawałkami pomarańczy. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad.

28 Udostępnień
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami na wczesną jesień: z cebulą, czosnkiem i gorczycą, na białym winie, z dodatkiem szpinaku i mocnego w smaku sera pleśniowego. Doskonałe risotto kurkowe również na kolację dla dwojga :).

13 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)