Kiszone brokuły

Kiszone brokuły
5/5 (5)

Podobnie jak kalafior, można przygotować kiszone brokuły, zamknięte w słoiku, o kolorze przypominającym ogórki po kiszeniu, choć nieco innym zapachu. Może mniej dekoracyjne niż kiszony kalafior, za to smaczne i zdrowe, a gdy zechcemy pochwalić się nietypowymi kiszonkami, to te z brokułów na pewno zaskoczą wszystkich, którym w trakcie imprezy zaserwujemy je jako zakąskę do wódki.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Kiszone brokuły robię tak samo jak ogórki. To najprostszy sposób, choć brakuje mi listków winogron i wiśni, które zawsze dodawałyśmy do kiszonek z mamą, kiedy cała nasza rodzina zasiadała latem przy wielkich zapasach, które zamykaliśmy w słoikach. Chrzan i czosnek, a do tego suszony koper. Tak musi być! Kolor też się zgadza, a jeśli Wasze brokuły będą z listkami, nie wyrzucajcie ich! One też nadają się do ukiszenia i są bogate w witaminę A. Polecam spróbować, a potem otworzyć sobie taki słoik do niedzielnego obiadu lub na jesienną czy zimową imprezę w gronie znajomych, gdy pogoda sprawia, że nikt nie ma siły i chęci snucia się po barach z przekąskami na mieście, ale każdy chętnie skosztowałby czegoś kwaśnego do czystego alkoholu lub tatara.

Kiszone brokuły

Liczba porcjina 2 słoiki 1-litrowe
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania5 min
Całkowity czas20 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Doskonałe kiszone brokuły - przepis na najlepszy brokuł kiszony domowy z czosnkiem, chrzanem i koprem lub tymiankiem. Pachnący, najlepszy, niepasteryzowany, pełen witamin i naturalnych probiotyków.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zawartość

    • 1 kg różyczek brokuła (umyty, bez grubego trzonu - można go wykorzystać w innym celu, np. do ugotowania wywaru warzywnego)
    • 4-6 Ząbków czosnku (obrany ze skórki)
    • 1 Korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
    • 2 Gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane; można zastąpić 4 łyżkami suszonego koperku lub tymianku)

    Zalewa

    • 1 l wody
    • 1 łyżka soli

    Zalewa (opcjonalnie)

    • 1 łyżeczka cukru (dodatek cukru sprawia, że brokuł może stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieje, delikatnie go również utwardza)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Po ok. 5-7 dniach kiszone brokuły będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
    UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie brokułów w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowane :).

    Przydatny sprzęt:

    Kiszone brokuły - Jak zrobić

    Krok 1
    Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru.
    Krok 2
    W słoikach dość ciasno upycham brokuł.
    Krok 3
    W wolne miejsce pomiędzy kawałkami brokuła wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
    Krok 4
    Składniki na zalewę zagotowuję.
    Krok 5
    Zalewamy brokuł gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
    Krok 6
    Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
    Krok 7
    Po ok. 5-7 dniach kiszone brokuły będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Kiszone brokuły
    Kiszone brokuły

     

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)