Kiszone buraki

5/5 (1)

Choć przygotowywało się je już dawno, moda na kiszone buraki nastała w ciągu ostatnich dwóch lat. I dobrze, bo są bardzo korzystne dla zdrowia, podobnie jak inne kiszonki.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Buraki kiszone świetnie wpływają na poprawę odporności organizmu, dzięki zawartości witaminy C i naturalnych probiotyków, które pomagają utrzymać właściwy poziom mikroflory bakteryjnej w jelitach. Kiszone buraki ułatwiają zwalczanie infekcji i regulują ciśnienie krwi.

Kiszone buraki dobre  na wszystko?

To polskie, rodzime buraki, które od lat jedliśmy na naszej szerokości geograficznej, dlatego w sezonie jesienno-zimowym taka kiszonka sprawdzi się lepiej niż egzotyczne owoce z importu. W erze mody na zagraniczne składniki, na szczęście, nie zapomnieliśmy o tym, co dobrego ma do zaoferowania polska kuchnia.  To, co ważne, to wypijanie zalewy czyli soku z kiszonych buraków, który, oprócz witaminy C, zawiera też bardzo dużo witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu i wszystkich jego układów. Dzięki kulturom bakterii kwasu mlekowego kiszone buraki i sok ułatwiają trawienie i korzystnie wpływają na pracę jelit. Dodatkowo zawierają żelazo, magnez i potas, dzięki czemu pozwalają m. in. utrzymać właściwy poziom hemoglobiny we krwi, zapobiegając anemii.

Przypominałam już o tym przy wpisie o samym soku, ale warto wspomnieć raz jeszcze. Choć bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu człowieka, buraki kiszone nie są cudownym lekiem na wszystko, który będzie działać cuda i „rozgrzeszy” tych, którzy niezdrowo się odżywiają na co dzień.

Żeby skutecznie działały, należy je wprowadzać do posiłków jako element jadłospisu bogatego w warzywa i kasze oraz roślinne, naturalne tłuszcze czyli zrównoważonej, zdrowej diety. Kiedy jedzenie będzie ubogie w warzywa i kasze, a bogate w mięso, nasycone tłuszcze zwierzęce i nadmiar produktów mlecznych, żadne kiszone buraki, kurkuma i soki z cytryn nie pomogą. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne :).

Kiszone buraki

Liczba porcji2 słoiki po 1 l
Czas przygotowania i oczekiwania240 godz., 15 min
Przepis z książki „Superfood po polsku” - Dorota Kamińska
Kiszone buraki z czosnkiem, cebulą i przyprawami, idealne do surówki i wypicia soku z zalewy. Najlepsze kiszone buraki bogate w witaminę C i naturalne probiotyki.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zawartość

    • 1 kg buraków (obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry)
    • 4-6 Ząbków czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
    • ½cebuli (pokrojona w talarki)
    • 4 listki laurowe
    • 4 Ziarna ziela angielskiego
    • 8 goździków

    Zalewa

    • 1 łyżka soli
    • 1 l wody
    • 1 łyżeczka cukru

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


    Moje porady

    1. Można pominąć dodatek 1 łyżeczki cukru w zalewie, dokładając do każdego słoika po ½ słodkiego, dojrzałego, obranego ze skórki jabłka.
    2. Kiszenie buraków można przyspieszyć, dodając do wystudzonej zalewy po 1 łyżce sfermentowanej zalewy z innych, przygotowanych wcześniej kiszonek.
    3. Buraki można zastąpić marchewką, przygotowując ją w pysznej, kiszonej wersji.

    Kiszone buraki - Jak zrobić

    Zalewa
    Krok 1
    Zagotowuję wodę, dodaję sól i cukier. Rozpuszczam i studzę do temperatury pokojowej.
    Zawartość
    Krok 2
    Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam buraki, naprzemiennie z pozostałymi składnikami.
    Układanie w słoikach
    Krok 3
    Zalewam zalewą i obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby buraki były zanurzone w swoim soku i nie spleśniały. Przykrywam słoiki nakrętkami lub talerzykami.
    Kiszenie buraków
    Krok 4
    Odstawiam buraki w chłodne miejsce na ok. 5-10 dni do ukiszenia.
    Przechowywanie
    Krok 5
    Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    „Podchodzi” Wam ich smak, czy kiszone ogórki oraz kapusta lepsze? Dajcie znać, jak sprawdzają się u Was buraki kiszone i czy zagościły na stałe w Waszych jadłospisach :).

    Kiszone buraki
    Kiszone buraki

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.

    Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    4 komentarze
      1. Dzień dobry Iwono, jak najbardziej. Też jej używałam, ale dowiedziałam się, że nasza polska sól kamienna, ta o brzydkim kolorze, ma praktycznie tę samą zawartość minerałów, a cenę niższą :).

    1. A nie da się jakoś zrobić aby zalać zalewą i żeby buraki w słoiku same się ukisiły jak ogórki kiszone ??

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)