Grzyby marynowane - przepis na grzybki w occie | Dorota Kamińska

Grzyby marynowane

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki. Co roku jeździliśmy całą rodziną na grzyby, choć czasem i w naszym lesie udało nam się trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski

Choć tym razem opieniek w lesie nie znalazłam, grzybki marynowane przygotowałam z podgrzybków. Będą też świetnie smakować, zrobione z borowików lub pieczarek, a najważniejsze to wykorzystać młodziutkie, nieduże kapelusze. Nogi można przeznaczyć do suszenia.

Choć klasycznie do zalewy dodaje się cukier, ze względu na jego sporą ilość proponuję zastąpić go syropem z agawy. Przetestowałam, są smaczne i nie czuć żadnej różnicy.

Możecie poeksperymentować z różnymi przyprawami, jeśli macie ochotę. Dodać cynamon lub goździki, albo owoce jałowca. Zastąpić listki laurowe kaffirem. Albo zaufać klasyce, którą proponuję. Oto pyszne grzyby marynowane – nasz polski przysmak.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Przepis na grzyby marynowane z cebulą, gorczycą i przyprawami. Najlepsze grzyby marynowane w occie, wcześniej obgotowane, idealne jako zimna przekąska na domową imprezę.
0 od 0
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: grzyby marynowane
Liczba porcji: 10 słoiczków po ok. 150 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg młodych grzybów (oczyszczone; same kapelusze)

Do obgotowania

  • 3-4 l wody
  • 1 łyżka soli
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżeczka octu

Zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru lub syropu z agawy
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo do każdego słoika

  • 1-2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziaren ziela angielskiego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Obgotowanie grzybów

  • Wodę z solą i sokiem z cytryny zagotowuję, wrzucam grzyby i gotuję przez 5 minut. Odcedzam.

Przygotowanie zalewy

  • Wodę z cukrem lub syropem z agawy i solą zagotowuję, następnie dodaję cebulę i blanszuję przez 1 minutę pod przykryciem.
  • Zdejmuję zalewę z ognia, dodaję ocet i mieszam.

Słoiczki

  • Na dnie umytych i wyparzonych słoików układam przyprawy i po 1 łyżce cebuli.
  • Do ¾ wysokości słoików wkładam grzyby i zalewam zalewą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Zakręcam (ale nie za mocno).
  • Pasteryzuję słoiki przez 15 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
Grzybki marynowane
Grzyby marynowane

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)