Grzyby marynowane

5/5 (4)

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki. Co roku jeździliśmy całą rodziną na grzyby, choć czasem i w naszym lesie udało nam się trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski

Choć tym razem opieniek w lesie nie znalazłam, grzybki marynowane przygotowałam z podgrzybków. Będą też świetnie smakować, zrobione z borowików lub pieczarek, a najważniejsze to wykorzystać młodziutkie, nieduże kapelusze. Nogi można przeznaczyć do suszenia.

Choć klasycznie do zalewy dodaje się cukier, ze względu na jego sporą ilość proponuję zastąpić go syropem z agawy. Przetestowałam, są smaczne i nie czuć żadnej różnicy.

Możecie poeksperymentować z różnymi przyprawami, jeśli macie ochotę. Dodać cynamon lub goździki, albo owoce jałowca. Zastąpić listki laurowe kaffirem. Albo zaufać klasyce, którą proponuję. Oto pyszne grzyby marynowane – nasz polski przysmak.

Grzyby marynowane

Liczba porcji10 słoiczków po ok. 150 g
Czas przygotowania i oczekiwania30 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas1 godzina
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Przepis na grzyby marynowane z cebulą, gorczycą i przyprawami. Najlepsze grzyby marynowane w occie, wcześniej obgotowane, idealne jako zimna przekąska na domową imprezę.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg młodych grzybów (oczyszczone; same kapelusze)

Do obgotowania

  • 3-4 l wody
  • 1 łyżka soli
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka octu

Zalewa

  • 4 Szklanki wody
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 Szklanka octu
  • 1 Szklanka cukru lub syropu z agawy
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo do każdego słoika

  • 1-2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5-6 Ziaren pieprzu
  • 3-4 Ziarna ziela angielskiego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Grzyby marynowane - przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak pasteryzować słoiki

Grzyby marynowane - Jak zrobić

Obgotowanie grzybów
Krok 1
Wodę z solą i sokiem z cytryny zagotowuję, wrzucam grzyby i gotuję przez 5 minut. Odcedzam.
Przygotowanie zalewy
Krok 2
Wodę z cukrem lub syropem z agawy i solą zagotowuję, następnie dodaję cebulę i blanszuję przez 1 minutę pod przykryciem.
Krok 3
Zdejmuję zalewę z ognia, dodaję ocet i mieszam.
Słoiczki
Krok 4
Na dnie umytych i wyparzonych słoików układam przyprawy i po 1 łyżce cebuli.
Krok 5
Do ¾ wysokości słoików wkładam grzyby i zalewam zalewą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Zakręcam (ale nie za mocno).
Krok 6
Pasteryzuję słoiki przez 15 minut.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
Grzybki marynowane
Grzyby marynowane

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)