Grzyby marynowane to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki, ale też inne grzybki marynowane jadłam równie chętnie. Po części dlatego, że co rok jeździliśmy całą rodziną na grzyby i miło spędzaliśmy wspólnie czas. Również w naszym lesie niedaleko domu udawało nam się czasami trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek. Zobaczcie jak zrobić marynowane grzybki krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby
Choć tym razem opieniek w lesie nie znalazłam, grzybki marynowane przygotowałam z podgrzybków. Będą też świetnie smakować, zrobione z borowików lub pieczarek, a najważniejsze to wykorzystać młodziutkie, nieduże kapelusze. Nogi można przeznaczyć do suszenia.
Grzyby marynowane w zalewie octowej
Możecie poeksperymentować z różnymi przyprawami, jeśli macie ochotę. Dodać cynamon lub goździki, albo owoce jałowca. Zastąpić listki laurowe kaffirem. Albo zaufać klasyce, którą proponuję. Oto pyszne grzyby marynowane – nasz polski przysmak. Do zamknięcia w słoiczkach na zimę i częstowania znajomych, kiedy potem będą do nas wpadać z wizytą.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg młodych grzybów (oczyszczone; same kapelusze)
Do obgotowania
- 3-4 l wody
- 1 łyżka soli
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- 1 łyżeczka octu
Zalewa
- 4 szklanki wody
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru lub syropu z agawy
- 1 łyżka soli
Dodatkowo do każdego słoika
- 1-2 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 5-6 ziaren pieprzu
- 3-4 ziaren ziela angielskiego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Obgotowanie grzybów
- Wodę z solą i sokiem z cytryny zagotowuję, wrzucam grzyby i gotuję przez 5 minut. Odcedzam.
Przygotowanie zalewy
- Wodę z cukrem lub syropem z agawy i solą zagotowuję, następnie dodaję cebulę i blanszuję przez 1 minutę pod przykryciem.
- Zdejmuję zalewę z ognia, dodaję ocet i mieszam.
Słoiczki
- Na dnie umytych i wyparzonych słoików układam przyprawy i po 1 łyżce cebuli.
- Do ¾ wysokości słoików wkładam grzyby i zalewam zalewą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Zakręcam (ale nie za mocno).
- Pasteryzuję słoiki przez 15 minut.
Choć klasycznie do zalewy dodaje się cukier, ze względu na jego sporą ilość proponuję zastąpić go syropem z agawy. Przetestowałam, są smaczne i nie czuć żadnej różnicy. Gwarantuję, że grzyby po zamarynowaniu nie będą zbyt słodkie, bo zalewy jest sporo. Ale jeśli obawiacie się o zbyt dużą ilość cukru, po prostu dosypcie najpierw połowę. A potem spróbujcie smaku zalewy i w razie potrzeby dosładzajcie. Nie ma problemu ;).
Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się udadzą. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Grzybki wg tego przepisu wychodza oblednie pyszne. Super przepis. Dziekuje
Dziękuję za wypróbowanie przepisu :).
szukam opieniek marynowanych-kupie sloik