Grzyby marynowane - przepis na grzybki w occie | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki, ale też inne grzybki marynowane jadłam równie chętnie. Po części dlatego, że co rok jeździliśmy całą rodziną na grzyby i miło spędzaliśmy wspólnie czas. Również w naszym lesie niedaleko domu udawało nam się czasami trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek. Zobaczcie jak zrobić marynowane grzybki krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby

Choć tym razem opieniek w lesie nie znalazłam, grzybki marynowane przygotowałam z podgrzybków. Będą też świetnie smakować, zrobione z borowików lub pieczarek, a najważniejsze to wykorzystać młodziutkie, nieduże kapelusze. Nogi można przeznaczyć do suszenia.

Grzyby marynowane w zalewie octowej

Możecie poeksperymentować z różnymi przyprawami, jeśli macie ochotę. Dodać cynamon lub goździki, albo owoce jałowca. Zastąpić listki laurowe kaffirem. Albo zaufać klasyce, którą proponuję. Oto pyszne grzyby marynowane – nasz polski przysmak. Do zamknięcia w słoiczkach na zimę i częstowania znajomych, kiedy potem będą do nas wpadać z wizytą.

Zobacz też
Gołąbki z kaszą gryczaną

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Przepis na grzyby marynowane z cebulą, gorczycą i przyprawami. Najlepsze grzyby marynowane w occie, wcześniej obgotowane, idealne jako zimna przekąska na domową imprezę.
5 z 5 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: grzyby marynowane
Liczba porcji: 10 słoiczków po ok. 150 g
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg młodych grzybów (oczyszczone; same kapelusze)

Do obgotowania

  • 3-4 l wody
  • 1 łyżka soli
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżeczka octu

Zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru lub syropu z agawy
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo do każdego słoika

  • 1-2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziaren ziela angielskiego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Obgotowanie grzybów

  • Wodę z solą i sokiem z cytryny zagotowuję, wrzucam grzyby i gotuję przez 5 minut. Odcedzam.

Przygotowanie zalewy

  • Wodę z cukrem lub syropem z agawy i solą zagotowuję, następnie dodaję cebulę i blanszuję przez 1 minutę pod przykryciem.
  • Zdejmuję zalewę z ognia, dodaję ocet i mieszam.

Słoiczki

  • Na dnie umytych i wyparzonych słoików układam przyprawy i po 1 łyżce cebuli.
  • Do ¾ wysokości słoików wkładam grzyby i zalewam zalewą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Zakręcam (ale nie za mocno).
  • Pasteryzuję słoiki przez 15 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć klasycznie do zalewy dodaje się cukier, ze względu na jego sporą ilość proponuję zastąpić go syropem z agawy. Przetestowałam, są smaczne i nie czuć żadnej różnicy. Gwarantuję, że grzyby po zamarynowaniu nie będą zbyt słodkie, bo zalewy jest sporo. Ale jeśli obawiacie się o zbyt dużą ilość cukru, po prostu dosypcie najpierw połowę. A potem spróbujcie smaku zalewy i w razie potrzeby dosładzajcie. Nie ma problemu ;).

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
Grzybki marynowane
Grzyby marynowane

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się udadzą. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom