Kuchnia francuska najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska to wykwintne smaki potraw, różnorodność warzyw, ryb i mięs oraz wspaniałe sosy. Pieczone lub duszone dania, wspaniałe zupy i wypieki oraz desery najwyższej jakości. Pokazuję przepisy na potrawy kuchni francuskiej krok po kroku – eleganckie i nawet jeśli proste, to jednocześnie o wyszukanym smaku.

Eklery

Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki

Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.

5 Udostępnień
Creme caramel - krem karmelowy

Crème caramel

Crème caramel, deser, w różnych wariantach, znany na całym świecie, którego korzeni należy szukać w kuchni francuskiej, gdzie króluje na stołach na zmianę z crème brûlée, chociaż, w przeciwieństwie do niego, nie posiada twardej, chrupkiej warstwy karmelu, a miękki, karmelowy wierzch, który po wyjęciu deseru z kokilki, tworzy na całym kremie słodką, karmelową polewę.

Sos holenderski

Sos holenderski

Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.

Bagietka

Bagietka klasyczna

Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni trudno oprzeć się pokusie wejścia do środka. Z wystaw do przechodniów uśmiechają się kolorowe, apetyczne ciasta z owocami, których dekoracje można uznać za prawdziwe dzieła sztuki. Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni nie sposób odmówić sobie przyjemności wejścia do środka i zamówienia fantastycznych słodyczy, a rano, na śniadanie, kupienia najlepszego wypieku, jakim jest miękka bagietka z chrupiącą skórką.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)