Kuchnia azjatycka najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka – przepisy na potrawy z Azji. Kuchnia azjatycka to szeroko pojęta kuchnia krajów z terytorium Azji, choć najbardziej kojarzona z daniami państw południowych: Chin, Indii, Birmy, Wietnamu, Malezji, Tajlandii, Kambodży i Laosu, Indonezji, Filipin oraz Japonii. Pokazuję sprawdzone przepisy na dania kuchni azjatyckiej, przetestowane, inspirowane wieloma podróżami do Azji.

Curry z kurczakiem

Indyjskie curry z kurczakiem

Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż parę godzin przed przygotowaniem posiłku.

12 Udostępnień
Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

7 Udostępnień
Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce.

4 Udostępnień
Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie – obstawiam, że wielu moich Czytelników choć raz jadło w tajskiej restauracji. Kuchnia tajska, kolorowa, pachnąca trawą cytrynową, galangalem i kaffirem, i ciesząca oko i podniebienie. Jedna z najzdrowszych, zróżnicowana, bogata w warzywa i owoce. Grzechem jest pojechać do Tajlandii i nie spróbować tamtejszego jedzenia!

Mango float

Mango float

Deser kuchni filipińskiej, który w filipińskich restauracjach dla turystów można zamówić przez cały rok, ale szczególny czas jego serwowania w domach to Boże Narodzenie i Sylwester. Mango float to prosta do przygotowania mieszanka ciastek, kremu z mascarpone i słodkiego, dojrzałego mango.

Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Kiedy podróżuję po świecie, kosztuję lokalnej kuchni, udając się do miejsc, w których stołują się miejscowi. Korzystam z dobrodziejstw przyulicznych sprzedawców, którzy gotują na miejscu, zawsze ze świeżych produktów, a przygotowywane przez nich potrawy są proste i smaczne. Bywa jednak i tak, że jadam w restauracjach, czasem nawet takich typowo dla turystów. W Kambodży stołowałyśmy się w miejscu, do którego zawiózł nas nasz przewodnik. Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym to jedno z dań odkrytych w restauracji, która nie była szczególnie elegancka i wyszukana, ale oferowała jedzenie pyszne, świetnie doprawione i pięknie podane.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)