Czerwona kapusta kiszona

Kiszona kapusta czerwona

Przygotowując ją wspólnie z mężem mojej kuzynki po raz pierwszy… przesoliliśmy! Nasza czerwona kapusta kiszona nadawała się do jedzenia wyłącznie po zmieszaniu z białą, która, na szczęście, wyszła znakomita. Oba kolory na talerzu tworzyły piękną kompozycję i uważam, że warto ukisić je w osobnych beczkach lub jednej, wspólnej, a nawet w mniejszych porcjach, bezpośrednio w słoikach, żeby zimą cieszyć się smakiem zdrowych, domowych kiszonek i bogactwem ich korzystnych składników.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Czerwona kapusta kiszona najwięcej pożytku przyniesie, gdy zjecie ją jako dodatek do obiadu. Polecam szczególnie do smażonej lub pieczonej ryby, to chyba mój ulubiony zestaw. Dodając ją do bigosu, uzyska się jego ciemny, niemal czarny kolor, choć pamiętajcie, że kapusta kiszona czerwona czy biała, poddana obróbce termicznej, straci swoje cenne wartości odżywcze. Zwłaszcza, gdy bigos, zgodnie z klasycznym podejściem, będzie gotowany przez trzy dni, za każdym razem po leżakowaniu na mrozie.

Czerwona kapusta kiszona
Przygotowanie
35 min
Całkowity czas
35 min
 
Doskonała czerwona kapusta kiszona - przepis na najlepszą czerwoną kapustę kiszoną, opcjonalnie z dodatkiem kminku, marchewki i jabłka. Najlepsza, niepasteryzowana, pełna witamin i naturalnych probiotyków, kiszona kapusta czerwona.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: czerwona kapusta kiszona
Liczba porcji: 2 słoiki po 1 l
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg czerwonej kapusty (umyta, bez zewnętrznych, uszkodzonych liści, poszatkowana)
  • 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche)
  • 1 marchewka (opcjonalnie; duża, oskrobana, starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 jabłko (opcjonalnie; obrane lub ze sparzoną skórką, starte na tarce o grubych oczkach)
  • ½-1 łyżeczka kminku (opcjonalnie; cały)
  • 1 łyżka soli (najlepsza będzie kamienna lub himalajska (płaska łyżka, gdy do kiszenia nie dodaję jabłka i marchewki; czubata, gdy kiszę kapustę czerwoną z jabłkiem i marchewką))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie czerwonej kapusty kiszonej w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowaną :).

  1. Ręczne szatkowanie większych ilości kapusty może być pracochłonne, dlatego polecam pracę w towarzystwie rodziny lub znajomych. Mnie bardzo pomaga mój robot planetarny, do którego montuję końcówkę do szatkowania, choć kapusta wymaga wtedy pokrojenia na kawałki, które się do niego zmieszczą. Z kolei przekrojoną na pół główkę kapusty można poszatkować w spiralizerze.
  2. Najłatwiej ukisić kapustę w kamionkowej beczce, ale można też poporcjować ją od razu po wymieszaniu wszystkich składników do słoików i każdy z osobna obciążyć, przykryć, a potem co 2-3 dni odgazowywać.
Czerwona kapusta kiszona - Jak zrobić
  1. Ugniatam kapustę z solą w misce, żeby zmiękła i puściła sporo soku.
  2. Dodaję marchewkę, jabłko i kminek, mieszam i przekładam do garnka z kamionki lub ceramiki, dużego słoja lub mniejszych słoików. Obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby kapusta była zanurzona w swoim soku i nie spleśniała. Przykrywam, np. talerzykami.
  3. Odstawiam kapustę w chłodne miejsce na ok. 2-3 tygodnie. Co 2-3 dni mieszam i ponownie dociskam, żeby się odgazowała.
  4. Z większych naczyń przekładam kiszoną kapustę do słoików, zamykam na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam i przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kiszona kapusta czerwona
Kiszona kapusta czerwona
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)