fbpx
Czytasz właśnie
Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Nie sądziłam, że będzie smakował właśnie tak: intensywny, dużo ostrzejszy niż ten świeży, drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Kiszony czosnek: dla najtwardszych zawodników do zjedzenia za pomocą wykałaczki, prosto z miseczki ustawionej obok innych zakąsek imprezowych. Dla nieco delikatniejszych podniebień dodatek do kanapek, zup czy mięs i ryb, najlepiej dołożony już po obróbce termicznej lub pod sam jej koniec, żeby nie stracić jego wartości odżywczych.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Kiszony czosnek to przyjaciel smaków naszej kuchni polskiej. Możecie wykorzystać go jako dodatek do wszelkich staropolskich potraw lub po prostu zjadać jako przekąskę, jeśli nieobce Wam są mocne smaki. Połączony z ostrzejszym pieprzem, nabierze dodatkowego smaku, a zamiast klasycznych i znanych dodatków polecam spróbować wersji z tymiankiem i kolendrą – co za zapach!

Czosnek kiszony

Kiszony czosnek

Doskonały kiszony czosnek - przepis na najlepszy czosnek kiszony z gorczycą lub kolendrą, listkami laurowymi lub kaffirem i koprem lub tymiankiem, z dodatkiem pieprzu i ziela angielskiego. Najlepszy, niepasteryzowany, pełny witamin i naturalnych probiotyków, kiszony czosnek jako zdrowa przekąska lub dodatek do potraw kuchni polskiej.
4.64 from 19 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: kiszony czosnek
Liczba porcji: 6 słoiczków o pojemności ok. 300 ml
Kalorie: 9kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zawartość

  • 10 główek czosnku (najlepszy będzie młody, polski czosnek, o najintensywniejszym smaku)
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu (czarny lub kolorowy)
  • 3 liście laurowe lub kaffiru
  • 1-2 łodygi suszonego kopru (gałązki z kwiatami; można zastąpić sporą liczbą gałązek suszonego tymianku)
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy lub kolendry (opcjonalnie)

Zalewa

  • 1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
  • 1 l wody

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Po ok. 10-14 dniach kiszony czosnek będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie czosnku w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowany :).

Jak zrobić

  • Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru lub tymianku. Dosypuję ziarniste przyprawy.
  • W słoikach dość ciasno upycham podzielony na ząbki, obrany czosnek.
  • W wolne miejsce pomiędzy czosnek wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz listki laurowe lub kaffiru.
  • Składniki na zalewę zagotowuję.
  • Zalewam czosnek gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
  • Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
  • Po ok. 10-14 dniach kiszony czosnek będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 9kcal | Węglowodany: 0.7g | Białko: 0.6g (1%) | Tłuszcze: -2g (-3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czekam na Wasze wrażenia po jego zjedzeniu :D. Którą wersję smakową wybierzecie?

Zobacz też
Bondi Beach - Sydney

 

Czosnek kiszony
Czosnek kiszony
6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom