Blanszowane migdały – przepis jak obrać migdały ze skórki na dwa sposoby: moczone w zimnej wodzie lub we wrzątku.
Jak oczyścić
Jak oczyścić warzywa i owoce oraz mięso, ryby i owoce morza przed obróbką termiczną i podaniem. Pokazuję sposoby na oczyszczanie krok po kroku, dzięki którym łatwo nauczyć się, jak przygotować składniki do gotowania.
Jak obrać mango
Pyszny superowoc, znany z charakterystycznego smaku, fantastycznego koloru i dobroczynnego działania na zdrowie i urodę. Mango, kuszące oko i nos, bo kto choć raz, podczas zagranicznych wojaży, powąchał dojrzałe w słońcu owoce, będzie kojarzyć je ze słońcem i żarem tropików. Również w Polsce można kupić mango importowane z różnych części świata. Wybieramy owoce, przynosimy do domu i oto jest pytanie: jak obrać mango?
Jak oczyścić mule
Jak oczyścić mule – niezwykle smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia na wiele sposobów, ale najbardziej pracochłonną czynnością jest ich odpowiednia selekcja (martwe mule nie mogą być zjedzone – mogą spowodować zatrucie), a następnie czyszczenie małży z glonów oraz wszelkich narośli z powierzchni muszelek.
Krewetki – jak obierać
Choć w wielu częściach kuli ziemskiej obieranie krewetek uważa się za profanację i poddaje się je obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu lub grillowaniu) w całości, wiele przepisów wciąż wymaga obrania surowych krewetek. Jak obrać krewetki? To bardzo proste, a w poniższym filmie pokazuję proces obierania krewetek krok po kroku.
Jak oczyścić szparagi
Szparagi przed obróbką termiczną (blanszowaniem, duszeniem, pieczeniem) należy oczyścić ze zdrewniałych, twardych końcówek, które pojawiają się wraz z ich starzeniem oraz zewnętrznego łyka na łodydze, które, nieoskrobane, jest dość twarde i trudne do pogryzienia. Jak oczyścić szparagi?
Jak oczyścić i pokroić koper włoski
Koper włoski jest smacznym warzywem o anyżowym aromacie. Może być podawany na surowo lub uduszony na maśle albo oliwie, polany sosem, zapiekany lub dodany do risotto.
Jak oczyścić karczochy
Młode karczochy można zjeść na surowo, np. w warzywnej sałatce. Te nieco starsze, najlepiej jeszcze zielone i z pozawijanymi listkami, świetnie smakują duszone (np. jako składnik risotto z karczochami) albo grillowane. Przed przyrządzeniem i podaniem warto wiedzieć jak oczyścić karczochy nożem i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.