Kuchnie świata

Kuchnie świata czyli przepisy na potrawy z różnych zakątków kuli ziemskiej. Pokazuję przepisy kuchni polskiej, europejskiej, amerykańskiej, afrykańskiej i azjatyckiej oraz australijskiej. Najlepsze potrawy międzynarodowe do przygotowania w domu – pokazuję jak je zrobić, często na bazie własnych doświadczeń z licznych podróży, gdzie dane mi było spróbować jak smakuje niejedna kuchnia świata :).

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

2 Shares
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

9 Shares
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Wiele przepisów na zrazy wołowe istnieje w kuchni polskiej i co dom, to inna metoda ich przygotowywania. Śledząc stare receptury, znalazłam sporo sposobów jak je przyrządzić i chciałam postawić na taki, który będzie nawiązywał do klasyki, ale trochę go unowocześnić. Jak myślicie, udało mi się?

Kiszona papryka

Kiszona papryka

Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!

2 Shares
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

2 Shares
Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)