Kuchnie świata

Kuchnie świata czyli przepisy na potrawy z różnych zakątków kuli ziemskiej. Pokazuję przepisy kuchni polskiej, europejskiej, amerykańskiej, afrykańskiej i azjatyckiej oraz australijskiej. Najlepsze potrawy międzynarodowe do przygotowania w domu – pokazuję jak je zrobić, często na bazie własnych doświadczeń z licznych podróży, gdzie dane mi było spróbować jak smakuje niejedna kuchnia świata :).

Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.

9 Shares
Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

Gulasz z indyka z dynią

Gulasz z indyka z dynią

 Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.

Curry z kurczakiem

Indyjskie curry z kurczakiem

Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż parę godzin przed przygotowaniem posiłku. 

2 Shares
Eklery

Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki

Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.

3 Shares
Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

7 Shares
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Wiele przepisów na zrazy wołowe istnieje w kuchni polskiej i co dom, to inna metoda ich przygotowywania. Śledząc stare receptury, znalazłam sporo sposobów jak je przyrządzić i chciałam postawić na taki, który będzie nawiązywał do klasyki, ale trochę go unowocześnić. Jak myślicie, udało mi się?

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)