Kiszona marchewka

Kiszona marchewka
5/5 (2)

Do kanapek, burgerów czy sałatek, a także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza gdy zamiast w plastry, pokroi się ją w słupki. Kiszona marchewka, pachnąca cynamonem i ziołami, w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tak, marchew kiszona też smakuje doskonale i jest miłą odmianą dla znanych wszystkim, choć oczywiście lubianych, ogórków.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Choć można ją zrobić dokładnie w ten sam sposób co ogórki, kiszona marchewka zyska na smaku, gdy doda się do niej korzenne przyprawy lub dodatkowe zioła, np. tymianek lub oregano. Podobnie jak w cieście marchewkowym, również w kiszeniu świetnie skomponuje się z cynamonem, anyżem, imbirem, kolendrą. Wyobraźcie sobie ten charakterystyczny zapach tuż po otwarciu słoika… ciekawe ile jest osób, które, tak jak ja, lubią wąchać kiszonki ;).

Kiszona marchewka

Liczba porcji1 słój 1,5 l lub 3 słoiki po 500 ml
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania5 min
Całkowity czas20 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Doskonała kiszona marchewka - przepis na najlepszą marchew kiszoną z oregano lub tymiankiem i cynamonem. Pachnąca, najlepsza, niepasteryzowana, pełna witamin i naturalnych probiotyków.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zawartość

    • 500 g marchwi (obrana, pokrojona w plastry lub słupki)
    • 1 Ziarno ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub tymianku czy oregano)
    • 1 Laska cynamonu

    Zalewa

    • 1 l wody (przegotowana; ciepła)
    • 1 łyżka soli

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
    UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kiszonej marchewki w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowaną :).
    Przydatny sprzęt:

    Kiszona marchewka - Jak zrobić

    Krok 1
    Na dno dokładnie umytego i wyparzonego wrzątkiem słoja lub garnka wsypuję suszone zioła.
    Krok 2
    Składniki na zalewę zagotowuję.
    Krok 3
    Układam marchewkę na ziołach, dokładam cynamon i zalewam ciepłą zalewą.
    Krok 4
    Obciążam marchewkę, żeby nie wypływała na wierzch (zapobiegnie to powstaniu szkodliwej dla zdrowia pleśni). Można obciążyć wyszorowanym, wygotowanym kamieniem otoczakiem lub np. miską czy kubkiem.
    Krok 5
    Zamykam słój lub przykrywam garnek i odstawiam do ukiszenia.
    Krok 6
    Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Z garnka można przełożyć ją do mniejszych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić. Słoiki lub duży słój można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Kiszona marchewka
    Kiszona marchewka

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    1 komentarz
    1. Super! Czytam sobie i myślę, jak nic będzie w zalewie octowej (której wielkim fanem nie jestem), a tu taka niespodzianka! Będę próbować i dołączę do mojej kiszonkowej komórki,
      Pozdrawiam

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)