Kiszona marchewka przepis | Dorota Kamińska

Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

Do kanapek, burgerów czy sałatek, a także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza gdy zamiast w plastry, pokroi się ją w słupki. Kiszona marchewka, pachnąca cynamonem i ziołami, w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tak, marchew kiszona też smakuje doskonale i jest miłą odmianą dla znanych wszystkim, choć oczywiście lubianych, ogórków.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Choć można ją zrobić dokładnie w ten sam sposób co ogórki, kiszona marchewka zyska na smaku, gdy doda się do niej korzenne przyprawy lub dodatkowe zioła, np. tymianek lub oregano. Podobnie jak w cieście marchewkowym, również w kiszeniu świetnie skomponuje się z cynamonem, anyżem, imbirem, kolendrą. Wyobraźcie sobie ten charakterystyczny zapach tuż po otwarciu słoika… ciekawe ile jest osób, które, tak jak ja, lubią wąchać kiszonki ;).

Kiszona marchewka
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
20 min
 

Doskonała kiszona marchewka - przepis na najlepszą marchew kiszoną z oregano lub tymiankiem i cynamonem. Pachnąca, najlepsza, niepasteryzowana, pełna witamin i naturalnych probiotyków. 

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kiszona marchewka
Liczba porcji: 1 słój 1,5 l lub 3 słoiki po 500 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zawartość
  • 500 g marchwi (obrana, pokrojona w plastry lub słupki)
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub tymianku czy oregano)
  • 1 laska cynamonu
Zalewa
  • 1 l wody (przegotowana; ciepła)
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kiszonej marchewki w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowaną :).

Kiszona marchewka - Jak zrobić
  1. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego wrzątkiem słoja lub garnka wsypuję suszone zioła.
  2. Składniki na zalewę zagotowuję.
  3. Układam marchewkę na ziołach, dokładam cynamon i zalewam ciepłą zalewą.
  4. Obciążam marchewkę, żeby nie wypływała na wierzch (zapobiegnie to powstaniu szkodliwej dla zdrowia pleśni). Można obciążyć wyszorowanym, wygotowanym kamieniem otoczakiem lub np. miską czy kubkiem.
  5. Zamykam słój lub przykrywam garnek i odstawiam do ukiszenia.
  6. Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Z garnka można przełożyć ją do mniejszych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić. Słoiki lub duży słój można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kiszona marchewka
Kiszona marchewka
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Super! Czytam sobie i myślę, jak nic będzie w zalewie octowej (której wielkim fanem nie jestem), a tu taka niespodzianka! Będę próbować i dołączę do mojej kiszonkowej komórki,
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)