Kiszona marchewka przepis | Dorota Kamińska

Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

Do kanapek, burgerów czy sałatek, a także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza gdy zamiast w plastry, pokroi się ją w słupki. Kiszona marchewka, pachnąca cynamonem i ziołami, w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tak, marchew kiszona też smakuje doskonale i jest miłą odmianą dla znanych wszystkim, choć oczywiście lubianych, ogórków.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Choć można ją zrobić dokładnie w ten sam sposób co ogórki, kiszona marchewka zyska na smaku, gdy doda się do niej korzenne przyprawy lub dodatkowe zioła, np. tymianek lub oregano. Podobnie jak w cieście marchewkowym, również w kiszeniu świetnie skomponuje się z cynamonem, anyżem, imbirem, kolendrą. Wyobraźcie sobie ten charakterystyczny zapach tuż po otwarciu słoika… ciekawe ile jest osób, które, tak jak ja, lubią wąchać kiszonki ;).

Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

Doskonała kiszona marchewka - przepis na najlepszą marchew kiszoną z oregano lub tymiankiem i cynamonem. Pachnąca, najlepsza, niepasteryzowana, pełna witamin i naturalnych probiotyków. 
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 20 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kiszona marchewka
Liczba porcji: 1 słój 1,5 l lub 3 słoiki po 500 ml

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zawartość

  • 500 g marchwi (obrana, pokrojona w plastry lub słupki)
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub tymianku czy oregano)
  • 1 laska cynamonu

Zalewa

  • 1 l wody (przegotowana; ciepła)
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Na dno dokładnie umytego i wyparzonego wrzątkiem słoja lub garnka wsypuję suszone zioła.
  • Składniki na zalewę zagotowuję.
  • Układam marchewkę na ziołach, dokładam cynamon i zalewam ciepłą zalewą.
  • Obciążam marchewkę, żeby nie wypływała na wierzch (zapobiegnie to powstaniu szkodliwej dla zdrowia pleśni). Można obciążyć wyszorowanym, wygotowanym kamieniem otoczakiem lub np. miską czy kubkiem.
  • Zamykam słój lub przykrywam garnek i odstawiam do ukiszenia.
  • Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Z garnka można przełożyć ją do mniejszych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić. Słoiki lub duży słój można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Przydatne przepisy i poradniki

Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kiszonej marchewki w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowaną :).
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kiszona marchewka
Kiszona marchewka
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Super! Czytam sobie i myślę, jak nic będzie w zalewie octowej (której wielkim fanem nie jestem), a tu taka niespodzianka! Będę próbować i dołączę do mojej kiszonkowej komórki,
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)