ABC gotowania

ABC gotowania to podstawowe przepisy kulinarne oraz poradniki, z których dowiesz się jak zrobić bazowe potrawy czy sosy, w jaki sposób wybrać składniki i przygotować je do dalszej obróbki i na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęt do kuchni. ABC gotowania to szkoła gotowania online, w której poznasz kuchenne podstawy.

Majonez z nerkowców

Majonez z nerkowców – bez jajek, wegański, doskonały

Coś dla alergików, wegan oraz tych z Was, którzy myślą, że da się zrobić niskokaloryczny majonez. Raczej nie według tej receptury, bo wegański majonez z nerkowców bazuje na zmielonych orzechach i roślinnym oleju, ale na pewno można powiedzieć, że jest to wersja fit. A dlaczego? Zawiera roślinne tłuszcze, minerały, witaminy. Do tego ma cudowną, kremową konsystencję.

Krem z białek

Krem z białek

Receptura, po którą sięgam bardzo rzadko, bo wymaga gotowania syropu cukrowego, ale to właśnie ten smak dzieciństwa z czasów PRL, gdy jadło się krem z białek ubijanych na parze, którym były przełożone ptysie lub eklery. To także doskonały krem do dekorowania lukru plastycznego, bo nie zawiera tłuszczu, który powoduje jego rozpuszczenie.

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

10 Shares
Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

15 Shares
Wywar rybny

Wywar rybny

Przydatny do gotowania rybnego gulaszu czy zupy, jako składnik sosów i wielu potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, najprostszy wywar rybny przygotowuję, gotując na wolnym ogniu resztki, które regularnie zbieram do specjalnego pojemnika ustawionego w zamrażalniku. Pancerze krewetek, głowy i ogony ryb, a czasem nawet resztki innych skorupiaków to świetna podstawa i sposób na maksymalne ich wykorzystanie. Szkoda wyrzucać ;). Ale od czasu do czasu warto pokusić się o wyjątkowy wywar z ryb, z warzywnymi dodatkami i odrobiną ziół oraz przypraw. Chcecie wiedzieć jak zrobić wywar rybny? 

1 Shares
Temperatura pieczenia ciasta

Temperatura pieczenia ciasta

Temperatura pieczenia ciasta zależy od danego przepisu, kombinacji składników, systemu pieczenia (np. góra+dół albo termoobieg) oraz piekarnika, bo różne modele oferują określone tryby, a projektanci i zespół testujący często polecają w instrukcjach obsługi gotowe zestawy ustawień, które ułatwiają pieczenia najpopularniejszych ciast i potraw. Warto te wytyczne przeczytać po zakupie nowego piekarnika, żeby ułatwić sobie i przyspieszyć jego „wyczucie”. Można jednak, dla określonych, typowych ciast, przyjąć pewne standardy ustawiania temperatur i o tym dziś szerzej poniżej.

22 Shares
Sandacz smażony

Jak usmażyć rybę

Jedną z lepszych ryb w swoim życiu jadłam w Paryżu. Był to łosoś ze szpinakiem, przygotowany z dodatkiem śmietankowego sosu, cudownie delikatny i soczysty w środku. Najgorszą zaserwowano mi nad polskim morzem, usmażoną na starym oleju, we frytownicy. To była flądra, która dodatkowo wykrzywiła się nieładnie od głębokiego naczynia, do którego włożono ją na czas smażenia. A przecież smażona ryba to nie jest skomplikowane danie i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad jak usmażyć rybę, żeby na talerzu wylądowała smaczna i elegancka potrawa. Miałam niedawno okazję po raz kolejny zjeść jedno z lepszych dań rybnych, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i podzielę się dzisiaj z Wami swoją wiedzą. Niech ryba smażona będzie już zawsze dobra!

Granola domowa

Granola domowa – najlepsze prażone płatki owsiane

Sklepowe wersje mogą zawierać cukier i olej palmowy oraz inne, niepożądane dodatki, dlatego najlepsza jest granola domowa czyli prażone płatki owsiane, do których dodatki dobiera się samodzielnie. Za każdym razem można przygotować inną wersję: mniej lub bardziej słodką, z większą lub mniejszą ilością suszonych owoców, ziaren i bakalii. Warto trzymać jej zapas w lodówce, bo nie tylko ułatwia wyczarowanie pysznych, pełnowartościowych i ekspresowych śniadań, ale nadaje się też doskonale do smacznych deserów fit.

Produkty, których nie używam

Tych produktów nie używam w kuchni. A Ty?

Zainspirowaliście mnie do stworzenia tej listy, Drodzy Czytelnicy i Widzowie, przy okazji komentowania przepisu na wywar warzywny. Są produkty, których nie kupuję od lat, chociaż kiedyś z nich korzystałam. Tych produktów nie używam w kuchni, a Ty?

Mleko orzechowe

Mleko orzechowe

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

Jak ugotować komosę ryżową - gotowana quinoa

Jak ugotować komosę ryżową – gotowana quinoa

Krzyk kulinarnej mody ostatnich paru lat i zaskakuje informacja, że najczęściej jadają ją fani zdrowego żywienia oraz osoby poszukujące nowych smaków. W krajach, gdzie uprawiano ją od tysięcy lat, na stołach pojawia się rzadko. Szkoda, bo jest bogata w pełnowartościowe białko, błonnik i minerały. Jak ugotować komosę ryżową – pokażę Wam dzisiaj prosty sposób, dzięki któremu gotowana quinoa będzie sypka i smaczna, bez cienia goryczki.

1 Shares
Jak ugotować risotto

Jak ugotować risotto

Choć przygotowanie nie jest skomplikowanym procesem, warto znać podstawowe zasady jak ugotować risotto. Na stole może zagościć danie, które za każdym razem zaskoczy innym składem, kolorem i smakiem, bo jako dodatki wykorzystuje się warzywa, czasem owoce, a do tego mięso, grzyby, ryby i owoce morza oraz wino lub inny alkohol, które nadają charakteru tej pysznej, włoskiej potrawie.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)