Truskawka z rabarbarem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Truskawka z rabarbarem
Truskawka z rabarbarem

Kolejny smak konfitury z dzieciństwa, tym razem truskawka z rabarbarem, idealna dla początkujących i dużo łatwiejsza do zżelowania niż klasyczny dżem truskawkowy. Podobna do dżemu z truskawek z rabarbarem, ale przygotowana zgodnie ze standardową procedurą wyrobu konfitur: owoce zasypałam cukrem i odstawiłam, następnie zalałam sokiem pomarańczowym i zagotowałam. Dopiero kolejnego dnia gotowałam całość do zgęstnienia.

Zobacz też: Więcej pomysłów na domowe przetwory

Pomarańcze to świetne połączenie smakowe z rabarbarem i dodatkowa dawka naturalnych pektyn, które ułatwią żelowanie konfitury. Dzięki nim truskawka z rabarbarem będzie jeszcze lepsza, a dodatkowo – zachowa dłużej ładny kolor. W zimowe wieczory będę nią słodzić herbatę i wykorzystywać do przekładania tortów. Gotowana krócej, rzadsza, uzyska konsystencję frużeliny i świetnie nada się jako dodatek do lodów i innych deserów.

Truskawka z rabarbarem – smak lata na jesienne i zimowe dni

Trochę mi tęskno do polskich truskawek na obczyźnie, ale w Azji, gdzie aktualnie przebywam w 3-miesięcznej podróży, cieszę się smakiem kolorowych, tropikalnych owoców egzotycznych. Słoiczki z konfiturą z truskawek i rabarbaru spokojnie czekają w moim domu. Kiedy wrócę, upiekę pyszne, pachnące ciasto.

Zobacz też
Konfitura z malin

Truskawka z rabarbarem

Truskawka z rabarbarem

Konfitura truskawka z rabarbarem do słodzenia herbaty, smarowania pieczywa lub jako dodatek do ciast i deserów.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 12 godz. 50 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 13 godz. 30 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: konfitura z truskawek i rabarbaru, konfitura z truskawkami i rabarbarem, rabarbar z truskawką, truskawka z rabarbarem
Liczba porcji: 16
Kalorie: 272kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 500 g rabarbaru (umyty, obrany z grubej skóry, pokrojony na kawałki o długości ok. 4 cm)
  • 500-1000 g cukru (rabarbar i cytrusy ułatwiają żelowanie, więc klasyczną ilość cukru 1 kg można zmniejszyć o połowę)
  • 2 szklanki wody lub soku pomarańczowego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Truskawki i rabarbar zasypuję cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok.
    Truskawka z rabarbarem - krok 1
  • Na jak największej patelni (większa powierzchnia ciepła ułatwia żelowanie konfitury), na największym palniku i największym ogniu, zagotowuję całość.
    Truskawka z rabarbarem - krok 2
  • Do gotujących się truskawek z rabarbarem dodaję zagotowany sok pomarańczowy. Zdejmuję całość z ognia i odstawiam w chłodne miejsce na min. 12 godzin, a najlepiej - do następnego dnia.
    Truskawka z rabarbarem - krok 3
  • Kolejnego dnia zagotowuję całość i gotuję przez ok. 30 minut do zgęstnienia konsystencji (konfitura to nie dżem - może być od niego rzadsza i nie trzeba robić próby krzepliwości).
    Owoce powinny stać się szkliste, lekko przezroczyste i wtedy wiadomo, że można zdjąć konfiturę z ognia.
    Pianę powstałą na powierzchni konfitury można usunąć za pomocą łyżki pod sam koniec gotowania.
    Truskawka z rabarbarem - krok 4
  • Gorącą konfiturę przelewam do dokładnie umytych i wyparzonych słoików (można też umyć je w zmywarce na najwyższej temperaturze, a przed napełnieniem konfiturą podgrzać w piekarniku w temperaturze 100 °C).
    Najlepiej wykorzystać jak najmniejsze słoiki i napełniać je do ok. 1,5 cm poniżej wieczka.
    Truskawka z rabarbarem - krok 5
  • Słoiki zakręcam (najlepiej chroniąc ręce ściereczką) i pasteryzuję w garnku z wodą lub w piekarniku, albo odwracam do góry dnem i zawijam w koc lub ręcznik, odstawiam pod kołdrę lub poduszkę na ok. 12 godzin.
    Truskawka z rabarbarem - krok 6

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 50g (wersja z 1 kg cukru) | Kalorie: 272kcal (14%) | Carbohydrates: 69g (23%) | Sód: 2mg | Potas: 199mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 66g (73%) | Witamina A: 100IU (2%) | Witamina C: 36.4mg (44%) | Wapń: 35mg (4%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem czy lubicie połączenie smakowe, jakim jest truskawka z rabarbarem. A może znacie jakieś inne, sprawdzone smaki przetworów z owoców, które do siebie pasują?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom