Kiszony kalafior przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

Och, jaka to była niespodzianka, gdy po raz pierwszy postanowiłam go przygotować, wszystko nastawiłam i po spróbowaniu zaskoczył mnie jego doskonały smak. Jeśli lubicie kiszonki, ale takie z odrobiną chrupkości, kiszony kalafior powinien zawitać w Waszym menu. Szczególnie teraz, pod koniec lata, gdy warto przygotować kiszone przetwory z warzyw na zimę. Ma kwaskowaty posmak, pachnie ziołami i przyprawami, ładnie prezentuje się nawet po sfermentowaniu i zachowa odrobinę chrupkości, chyba że ukisicie go kilka dni dłużej, wtedy odrobinę mocniej się zeszkli.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Najprostszy przepis na kiszony kalafior: zrobić go z identycznymi dodatkami jak ogórki kiszone. Serio! Ale gdy listków winogron i wiśni brak, można ograniczyć zawartość słoika do odrobiny chrzanu, czosnku i kopru. Ten ostatni możecie zastąpić tymiankiem, a nawet suszoną miętą, jeśli macie ochotę na odrobinę eksperymentów. Do kalafiora pasują też korzenne przyprawy, które proponowałam Wam już przy okazji publikacji przepisu na kiszoną paprykę. To jak, który skład wybierzecie?

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

Doskonały kiszony kalafior - przepis na najlepszy kalafior kiszony domowy z czosnkiem, chrzanem i koprem lub tymiankiem. Pachnący, najlepszy, niepasteryzowany, pełen witamin i naturalnych probiotyków. 
4.3 z 17 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 20 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: kiszony kalafior
Liczba porcji: 2 słoiki 1-litrowe
Kalorie: 31kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zawartość

  • 1 kg kwiatów kalafiora (umyty, bez grubego trzonu - można go wykorzystać w innym celu, np. do ugotowania wywaru warzywnego)
  • 4-6 ząbków czosnku (obrany ze skórki)
  • 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
  • 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane; można zastąpić 4 łyżkami suszonego koperku lub tymianku)

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że kalafior może stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieje, delikatnie go również utwardza)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru.
  • W słoikach dość ciasno upycham kalafior.
  • W wolne miejsce pomiędzy kawałkami kalafiora wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
  • Składniki na zalewę zagotowuję.
  • Zalewam kalafior gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
  • Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
  • Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Przydatne przepisy i poradniki

Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kalafiora w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowany :).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g (50 g kalafiora + 50 ml zalewy) | Kalorie: 31kcal (2%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 959mg (42%) | Potas: 149mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 24.8mg (30%) | Wapń: 11mg (1%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom