Zastanawiałam się, czy to w ogóle możliwe, bo najprostszym sposobem na zmniejszenie cukru w dżemie jest wykorzystanie pektyn. Chodził mi po głowie dżem truskawkowy bez cukru, słodki dzięki dojrzałym truskawkom i zagęszczony jabłkowymi pektynami. Być może pokuszę się wreszcie na ich zakup, ale kiedy ochota na przygotowanie takiego dżemu była ogromna, a pod ręką miałam niezjedzone truskawki, wymyśliłam inną recepturę, na szybko.
Zobacz też: Więcej pomysłów na truskawki i inne przepisy na przetwory
Mój dżem truskawkowy bez cukru posłodziłam bananem, bardzo dojrzałym i słodkim oraz świeżą pomarańczą. Dołożyłam jedno jabłko, żeby ułatwić nieco żelowanie całości, chociaż bez cukru czy sproszkowanej pektyny trudno o gęsty dżem, który trzyma się ścianek słoika czy łyżki. Cukier to także środek konserwujący przetwory, dlatego rezygnując z niego, dodałam trochę ksylitolu. W połączeniu z kwaskiem z pomarańczy powinien zakonserwować zawartość zawekowanego słoika. Na wszelki wypadek będę go przechowywać w lodówce i za pół roku dam znać, czy przetrwał w nienaruszonym stanie.
Dżem truskawkowy bez cukru nie będzie miał pięknego, głębokiego koloru rubinowego, za to oko cieszą w nim kawałki całych truskawek. Nie trzeba smażyć go przez kilka godzin, bo ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, i tak nie ulega karmelizacji. Jako zagęszczacza można użyć żelatyny, jeśli komuś nie przeszkadza jej dodatek w przetworach. Ja wykorzystałam sproszkowany agar-agar, mam zapas przywieziony jeszcze z Indonezji. Wystarczyło ok. 30 minut i całonocne leżakowanie zamkniętych szczelnie słoików pod grubą warstwą ręczników. Efekt: lekko kwaskowaty, ale słodki i trochę gęstszy niż frużelina dżem z truskawek bez cukru. Po otwarciu słoiczka można dodatkowo wymieszać go z masłem kokosowym lub orzechowym, jeśli lubicie eksperymentować. Ma o wiele mniej kalorii niż klasyczna, słodzona cukrem wersja bez pektyn i żelatyny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g truskawek (świeże lub mrożone, dojrzałe; świeże umyte i osuszone, bez szypułek)
- 1 banan (bardzo dojrzały, bez skórki, pokrojony na grube kawałki)
- 1 pomarańcza (słodka, wydrążony miąższ bez błon i wyciśnięty sok)
- 1 jabłko (najlepiej czerwone, twarde i słodkie; sparzone, wyszorowane, bez ogryzka, pokrojone na grube kawałki)
- 2-3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym)
- 3 łyżeczki agar-agar (zagęstnik pochodzenia roślinnego; można zastąpić pektyną jabłkową 100% wg przepisu na opakowaniu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Połowę truskawek odkładam (większe można pokroić na ćwiartki, a średnie i mniejsze zostawić w całości).
- Pozostałe truskawki, kawałki banana i jabłka oraz miąższ i sok z pomarańczy miksuję w blenderze i przelewam do garnka. Zagotowuję.
- Gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut (dżem ma tylko delikatnie bulgotać, pyrkać w garnku).
- Dodaję pozostałe truskawki, mieszam i dodaję ksylitol oraz agar-agar.
- Trzymam na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu, żeby agar-agar dokładnie się rozpuścił.
- Myję i wyparzam słoiki od razu wlewam do gorących dżem. Dokładnie zakręcam, trzymając przez rękawicę lub grubą ścierkę i odstawiam do góry dnem.
- Owijam słoiki szczelnie za pomocą grubego koca lub ręczników, albo zawijam w ścierki kuchenne i chowam pod grubą kołdrę na 8-12 godzin. Można też pasteryzować je klasycznie lub w piekarniku.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem czy skusicie się i zrobicie choćby mały eksperyment z połową kilograma truskawek. Może przypadnie Wam do gustu i zimą będziecie się cieszyć smakiem niskokalorycznego dżemu z truskawek bez cukru? Czekam na Wasze komentarze i wrażenia smakowe :).