Kuchnia amerykańska najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska, kojarzona najczęściej z kuchnią USA, obejmuje region Ameryki Północnej i Południowej. To bardzo szerokie pojęcie i zróżnicowane potrawy, bo zupełnie inaczej gotuje się na północy niż na południu. Pokazuję najlepsze przepisy na potrawy kuchni obu Ameryk.

Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

19 Udostępnień
Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Podróżując po Azji, pod koniec pobytu w Indonezji, zatęskniłam za smakiem domowych naleśników. Choć służyła mi lokalna dieta, a potrawy smakowały i nie przeszkadzało jedzenie na śniadanie ryżu z warzywami, chęć zjedzenia naleśników pojawiła się w ostatnim tygodniu i nic na to nie poradzę – musiałam przygotować naleśniki amerykańskie po powrocie!

12 Udostępnień
Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.

Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

Jedne z częściej spotykanych w cukierniach czy kawiarniach, muffiny z jagodami, popularne szczególnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie, obok muffinów czekoladowych, blueberry muffins, duże i pięknie wyrośnięte, jada się często na śniadanie, jako dodatek do porannej kawy. W sezonie na jagody można przygotować je z dodatkiem świeżych owoców, a później, korzystając z mrożonych jagód, dodawać je, po wyjęciu z zamrażalnika i oddzieleniu zbitych grudek owocowych poprzez ich rozkruszenie, bezpośrednio do surowego ciasta, zanim jeszcze zdążą się rozmrozić.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)