Jajecznica z serem to kremowa jajecznica o bogatszej konsystencji i różnorodnym smaku, w zależności od wybranego rodzaju sera.
Kolacje
Kolacje – przepisy na ostatnie posiłki zjadane w ciągu dnia. Najzdrowsze są lekkie kolacje zjadane maksymalnie 3 godziny przed snem, dzięki czemu w nocy nie czuje się ciężkości na żołądku i nie wybudza w czasie trawienia w trakcie snu. Pokazuję najlepsze przepisy na kolacje z całego świata, te mniejsze i większe, uroczyste oraz kolacje dla dwojga na romantyczny wieczór.
Zielone curry tajskie – green curry z krewetkami
Jedna ze smaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadłam: zielone curry z krewetkami, przygotowane na bazie mleka kokosowego. Pyszne tajskie green curry na obiad lub kolację.
Paella z owocami morza czyli paella marinera
Paella marinera czyli paella z owocami morza. Pyszna, na wywarze z owoców morza, opcjonalnie z białym winem. Koniecznie z szafranem lub kurkumą.
Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas
Tortilla hiszpańska czyli pyszna tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Jajka, cebula, ziemniaki, oliwa, sól i pieprz – to podstawowe składniki. Zobacz jak zrobić tortillę z ziemniakami.
Placki cukiniowe
Placki cukiniowe z marchewką, ziemniakami, czosnkiem i cebulą, bardzo smaczne smażone placki z cukinią na obiad lub kolację.
Zupa z batatów
Pyszna, kremowa zupa z batatów z marchewką, cebulą i czosnkiem, imbirem oraz korzennymi przyprawami i ostrą czerwoną pastą chili, udekorowana nerkowcami, idealna zupa z batatami na jesienny i zimowy czas.
Curry z dynią
Pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe curry z dynią, cebulą, pomidorem i mięsem lub tofu oraz żurawiną, polane jogurtem lub mlekiem kokosowym, opcjonalnie z dodatkiem sera feta. Dyniowe curry inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską.
Risotto z burakami
Przepis na risotto z burakami i słonecznikiem oraz czosnkiem, cebulą, tymiankiem i smażonymi krewetkami. Bardzo smaczne risotto buraczane inspirowane kuchnią australijską.
Frytki z batatów – prosty sposób jak zrobić frytki z batata
Pyszne frytki z batatów do przygotowania w kilka minut, nawet bez obierania! Pieczenie przez kolejnych kilkadziesiąt w piekarniku i nie trzeba obracać i pilnować. Doprawione na różne sposoby, choć mój ulubiony to korzenna mieszanka.
Krewetki ze szparagami i czosnkiem
Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.
Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges
Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.
Gulasz z indyka z dynią
Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.