Startery

Przepisy na startery czyli, inaczej – przepisy na przystawki – drobne potrawy, które poprzedzają podanie głównego dania i umilają oczekiwanie na nie. Startery można podawać na ciepło lub zimno, najczęściej są to drobne przekąski warzywne, serowe lub mięsne, zaserwowane w niewielkich porcjach „na ząb”. Pobudzają apetyt i przygotowują podniebienie do kolejnych kulinarnych doznań. Najlepsze startery – przepisy.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

15 Shares
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Pasztet z soczewicy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka, więc warto go przyrządzić, szczególnie gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę i gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują.

4 Shares
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków, a przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej.

22 Shares
Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Zrobiłam świetny pasztet bez mięsa i w końcu będzie dla mnie do jedzenia na wielkanocnym śniadaniu coś więcej niż tylko chleb, ćwikła i jajka z pomidorami. Pasztet z fasoli wygląda jak jego mięsny kuzyn i zastanawiam się, czy po prostu nie położyć go na stole, bez żadnego komentarza, sprawdzając, ile osób będzie jadło i kto się zorientuje, że jest to wersja roślinna, wegańska.

10 Shares
Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

1 Shares
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Nieskończenie wiele wersji tego przepisu można spotkać w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Śledzie pod pierzynką przykrywa się gotowanymi lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku, łącząc z gotowanymi jajkami, świeżymi ziołami i kwaskowatym, wyrazistym smakiem, który dodaje charakteru całości, a dzięki niemu potrawa nie jest mdła.

62 Shares
Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

2 Shares
Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki i tak, jakiś czas temu, w mojej kuchni zagościły śledzie po wiejsku. Klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem.

65 Shares
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)