Konfitura z żurawiny

Nie jest to klasyk wyniesiony z rodzinnego domu, bo konfitura z żurawiny nie gościła nigdy u nas na stole. Razem z całą rodziną po raz pierwszy miałam okazję spróbować jej 12 lat temu, podczas wspólnej wyprawy do Norwegii, gdzie znajoma zaserwowała ją podczas kolacji w towarzystwie mięsnych pulpetów, a następnego dnia jedliśmy ją na śniadanie, jako dodatek do słodkich naleśników.

Szkoda, że ten smak odkryłam tak późno, bo połączenie mięsno-owocowe jest przecież od lat znane w kuchni polskiej, np. w kaczce pieczonej z jabłkami, a jako fanka naleśnikowych szaleństw chętnie łączę w nich słodkie i kwaśne smaki we wszelkich możliwych dodatkach.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przetwory

Konfitura z żurawiny, może z powodu posiadania znajomych w Norwegii, od zawsze kojarzy mi się z kuchnią skandynawską. Musi też wyśmienicie komponować się ze smakiem czekolady i pewnego dnia upiekę ciasto czekoladowe, które nią przełożę. Będzie też na pewno dobrze pasować do tortu marchewkowego, który czeka od pewnego czasu w kolejce do upieczenia na mojej liście tortów i ciast.

Bardzo lubię jesienią lub zimą położyć się na sofie, przykryć ulubionym, zimowym kocem w czerwone serca, a na stoliku postawić kubek gorącej herbaty, którą słodzę właśnie konfiturą żurawinową. Za oknem jesienna aura, czas wyjąć z szafy grube skarpety i czekać na pierwsze przymrozki, po których można rozpocząć zbiory żurawiny i kiedy po raz pierwszy pojawi się w sklepach i na straganach, a zaraz potem zamknąć żurawinowy smak w słoikach i jakoś przeczekać znów tę długą polską zimę, byle do wiosny :).

Konfitura z żurawiny
Przygotowanie
1 godz.
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz. 40 min
 
Konfitura z żurawiny, najlepsza do herbaty, grillowanych mięs oraz serów czy jako dodatek do deserów i ciast. Konfitura z żurawiny krok po kroku, z opcjonalnymi dodatkami: jabłkiem, cytryną i cynamonem.
Danie: Deser, Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: konfitura z żurawiny
Liczba porcji: 5 słoiczków po 300 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru
  • 1 jabłko (opcjonalnie; miąższ starty na tarce)
  • 1 cytryna (opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie; )

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Konfitura z żurawiny - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Konfitura z żurawiny bez cukru - cukier można zastąpić masłem daktylowym i koniecznie dodać do konfitury jabłko i sok z cytryny, które zadziałają konserwująco.
  2. Jak zrobić przetwory z owoców
  3. Jak pasteryzować słoiki
Konfitura z żurawiny - Jak zrobić
  1. Zasypuję żurawinę cukrem i delikatnie mieszam, żeby rozprowadził się dokładnie po wszystkich owocach. Odstawiam i czekam, aż żurawina puści sok.
  2. Całość, razem z dodatkami, podgrzewam do rozpuszczenia cukru, następnie zagotowuję, najlepiej na jak największej, żeliwnej lub ceramicznej patelni.
  3. Przesmażam konfiturę na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 30-40 minut. Kiedy zacznie ciemnieć, sprawdzam gęstość na talerzyku zmrożonym przez 1 minutę w zamrażalniku. Kropla konfitury powinna utrzymywać się na powierzchni talerzyka bez rozlewania, ale nie musi być to tak duża gęstość jak w przypadku dżemu czy marmolady.
  4. Gorącą konfiturę przekładam do umytych, wyparzonych lub wygotowanych w zmywarce słoików, podgrzanych w piekarniku w temperaturze 100 °C. Można przykryć je kółkami wyciętymi z pergaminu, nasączonymi spirytusem. Zakręcam słoiki i w razie potrzeby uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  5. Słoiki odwracam do góry dnem i odstawiam do wystudzenia. Można też zawinąć je szczelnie w gruby koc lub położyć pod kołdrę albo poduszkę i czekać kilka-kilkanaście godzin aż ostygną.
  6. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w piekarniku lub garnku z wrzącą wodą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Konfitura z żurawiny
Konfitura z żurawiny

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

23 komentarze
  1. Właśnie zrobiłam konfiturę wg przepisu ale muszę przyznać że wyszła mi dość kwaśna 🙂 Pomimo to myślę że będzie świetnie przełamywać smak mięs, serów czy pasztetów albo bardzo słodkich deserów.

    1. Ooo to moja mocno kwaśna nie była, ale tak jak piszesz – do mięs, serów i pasztetów będzie dobra. Mileno, jeśli chcesz mieć słodszą wersję do śniadań czy deserów, możesz przygotować masło daktylowe i mieszać „pół na pół” przed podaniem lub po prostu dosładzać niedużą ilością miodu :).

  2. Ręce załamuję, gdy czytam w przepisie na konfitury z polskiej żurawiny o dodawaniu masła daktylowego . Te i inne pomysły jak smażenie schabowego na oleju kokosowym itp. są po prostu bzdurą, jednym wielkim śmietnikiem kulinarnym. Tak się ten przepis z masłem daktylowym ma się do przepisu na konfiturę z żurawin, ile most Poniatowskiego do Londynu.

      1. Ile dodać masła daktylowego? Chcę zrobić dla córki 10mcy, więc bez cukru. Nie doczytałam w jakich proporcjach należy zamienić cukier na masło daktylowe.

  3. Żurawina podawana do mięsa bardziej mi smakuje z dodatkiem imbiru (może być w proszku) zamiast cynamonu. Imbir przełamuje słodycz cukru i dodaje pikantności. Natomiast do herbaty czy do tostów idealnie smakuje z cynamonem.

  4. Żurawinę można kupić na „placu” jesienią 🙂

    Ja właśnie zrobiłam konfiturę i stygnie pod kołdrą. Jestem ciekawa kiedy będzie już gotowa do zjedzenia 😉

  5. Moja mama odkąd pamiętam robi żurawinę do herbaty, tylko w dużo prostszy sposób. Zebrane owoce płuka pod bierzącą wodą, a następnie mieli w maszynce do mięsa, miesza z cukrem, na górze pojawia sie taka delikatba pianka, którą wkłada do osobnego słoiczka (wychodzi galaretka), reszte nakłada do słoików i wierzch posypuje dodatkowym cukrem, zakręca i do spiżarki:) sposób łatwiejszy:)

    Żurawinę oczywiście najlpiej samemu uzbierać;)

    Pozdrawiam 🙂

  6. U mnie niestety w miejscowości małe targowisko i nie ma za bardzo w czym wybierać 🙁 natomiast w sklepie nigdy się nie spotkałam świeżej żurawiny

  7. A na jakim targowisku kupujesz? Ja jestem z Wrocławia, ale nie jest mi pisane znalezienie żurawiny czy innych smakołyków, więc jak możesz doradzić gdzie się udać to będę wdzięczna 🙂
    Pozdrawiam!

  8. W sklepach spożywczych nigdy nie widziałam. Kupuję na targowisku, ale jest mi o tyle łatwiej, że to targowisko w dużym mieście i można dostać różne fajne rzeczy, których na mniejszych targach niestety brak.

  9. A gdzie można dostać świeżą żurawinę? Nigdy nigdzie nie widziałam. W żadnym sklepie – ale też nie szczególnie szukałam 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)