Tag: Koktajl

Choć dawniej koktajl kojarzył się wyłącznie z mlecznymi napojami powstałymi po zmiksowaniu mleka, kefiru lub jogurtu z owocami, obecnie nazwą tą określa się wszelkie gęste, miksowane napoje do picia, również w wersjach bez mleka, za to z dużą zawartością innych, zagęszczających je składników. Pijemy koktajle owocowe i warzywne, miksowane z zamrożonych składników lub serwowane w temperaturze pokojowej. Pokazuję przepisy na koktajle bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Najlepszy koktajl z owoców lub warzyw to taki, który przygotujesz samodzielnie i wypijesz zaraz po przyrządzeniu.

Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Trudno mi było wyobrazić sobie koktajl z sałaty, ale w końcu to też listki w kolorze zieleni, tak samo jak w szpinaku, mięcie czy jarmużu, a jeśli wykorzysta się tę o łagodnym smaku, można z powodzeniem dobrać słodkie owoce i skomponować zielony koktajl z sałatą.

Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Koktajl z rabarbaru

Koktajl z rabarbaru

Choć rabarbaru nie powinno się jeść w nadmiarze, warto sięgać po niego w sezonie, od czasu do czasu, przygotowując na przykład koktajl z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, orzeźwiający, ale też pożywny, do wypicia na śniadanie lub podwieczorek. Można doprawić go wanilią lub cynamonem, a do złagodzenia charakterystycznego, kwaśnego smaku wybrać dodatkowo słodkie owoce. Z ich mieszanki wyjdzie pyszny koktajl rabarbarowy, do podania na dobry początek letniego dnia lub w upalne popołudnie.

Koktajl z papai

Koktajl z papai

Bombowy owoc, bo tak mówi się na papaję na Kubie, jest świetnym składnikiem deserów, ciast oraz owocowych sałatek na całym świecie. Najprościej zjadać go na surowo, ale na śniadanie lub deser można zrobić koktajl z papai, który w moim menu pojawia się z dodatkiem marchewki, banana, pomarańczy, limonki i imbiru. Skusilibyście się na taki koktajl z papają?

Koktajl z kapusty

Koktajl z kapusty

Trudno wyobrazić sobie smak tego koktajlu, bo biała kapusta to charakterystyczne warzywo, a nam, w Polsce, kojarzy się z reguły z surówką lub kiszeniem. Ale koktajl z kapusty to kolejny pomysł na przemycenie warzyw do posiłków i przygotowanie bogatego w witaminy śniadania lub przekąski. Nie twierdzę, że jest to najlepszy zielony koktajl kapuściany, ale na pewno ciekawy i warty spróbowania, zwłaszcza podczas odchudzania.

Koktajl z ogórka

Koktajl z ogórka

Zielony koktajl z ogórka o orzeźwiającym smaku, najlepszy w ogórkowym sezonie, ale nawet teraz, zimą, można zmiksować go z dostępnych ogórków szklarniowych. Zaskakuje połączeniem nietypowych składników i pięknym kolorem. Jest to świetny koktajl ogórkowy do podania na śniadanie lub jako gaszący pragnienie napój w upalny, letni dzień. A zimą? Dostarczy witamin i choćby odrobinę zmniejszy tęsknotę za popołudniami pełnymi słońca.

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora to propozycja dla tych z Was, którzy chcą przemycić to surowe warzywo (tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto!) do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje – jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;).

8 Shares
Koktajl z papryki

Koktajl z papryki

Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom, bo można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor, ale w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.

6 Shares
Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi

Oto jeden z lepszych zielonych koktajli: koktajl z kiwi. Niektórych będzie lekko szczypać, innym spuchną usta i język, a szczęściarze, którzy doskonale tolerują ten zielony, przerośnięty agrest w brązowej skórce, mogą cieszyć się, że koktajl kiwi nie należy do tych, których trzeba sobie odmawiać. Bogaty w witaminy, o orzeźwiającym smaku. Mnie kojarzy się z latem, ale wszystkie składniki łatwo kupić przez cały rok. I dobrze, bo zimą, kiedy spada nam odporność, powinien przynajmniej raz w tygodniu zagościć w każdym menu.

108 Shares
Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Gdy są dojrzałe i słodkie, doskonale sprawdzą się jako składnik koktajlu. Mowa o pomidorach: naszych polskich, np. malinowych, ale też tych importowanych, np. daktylowych lub śliwkowych. Powstanie z nich doskonały koktajl pomidorowy, z dodatkiem banana, pomarańczy, jabłka oraz orzechów i cynamonu. Pyszny i zdrowy, a do tego pożywny. Doskonały na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

5 Shares
Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem, bo nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo, a koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają.

7 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)