Napoje

Przepisy kulinarne na napoje: herbaty, kawy, gorące czekolady, drinki, soki i kompoty. Orzeźwiają lub rozgrzewają. W mnóstwie barw i smaków. Alkoholowe lub bezalkoholowe. Pokazuję jak przygotować napoje słodzone oraz wersje dietetyczne czyli bez dodatku białego cukru. Najlepsze napoje chłodzące lub rozgrzewające na cały rok – przepisy krok po kroku.

Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Trudno mi było wyobrazić sobie koktajl z sałaty, ale w końcu to też listki w kolorze zieleni, tak samo jak w szpinaku, mięcie czy jarmużu, a jeśli wykorzysta się tę o łagodnym smaku, można z powodzeniem dobrać słodkie owoce i skomponować zielony koktajl z sałatą.

Koktajl z ogórka

Koktajl z ogórka

Zielony koktajl z ogórka o orzeźwiającym smaku, najlepszy w ogórkowym sezonie, ale nawet teraz, zimą, można zmiksować go z dostępnych ogórków szklarniowych. Zaskakuje połączeniem nietypowych składników i pięknym kolorem. Jest to świetny koktajl ogórkowy do podania na śniadanie lub jako gaszący pragnienie napój w upalny, letni dzień. A zimą? Dostarczy witamin i choćby odrobinę zmniejszy tęsknotę za popołudniami pełnymi słońca.

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora to propozycja dla tych z Was, którzy chcą przemycić to surowe warzywo (tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto!) do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje – jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;).

8 Shares
Koktajl z papryki

Koktajl z papryki

Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom, bo można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor, ale w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.

6 Shares
Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi

Oto jeden z lepszych zielonych koktajli: koktajl z kiwi. Niektórych będzie lekko szczypać, innym spuchną usta i język, a szczęściarze, którzy doskonale tolerują ten zielony, przerośnięty agrest w brązowej skórce, mogą cieszyć się, że koktajl kiwi nie należy do tych, których trzeba sobie odmawiać. Bogaty w witaminy, o orzeźwiającym smaku. Mnie kojarzy się z latem, ale wszystkie składniki łatwo kupić przez cały rok. I dobrze, bo zimą, kiedy spada nam odporność, powinien przynajmniej raz w tygodniu zagościć w każdym menu.

108 Shares
Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Gdy są dojrzałe i słodkie, doskonale sprawdzą się jako składnik koktajlu. Mowa o pomidorach: naszych polskich, np. malinowych, ale też tych importowanych, np. daktylowych lub śliwkowych. Powstanie z nich doskonały koktajl pomidorowy, z dodatkiem banana, pomarańczy, jabłka oraz orzechów i cynamonu. Pyszny i zdrowy, a do tego pożywny. Doskonały na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

5 Shares
Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem, bo nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo, a koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają.

7 Shares
Mango lassi

Mango lassi

Choć klasycznie przygotowywano te jogurtowe napoje w wersji bez słodzenia, miksując jogurt z wodą lub kostkami lodu oraz przyprawami, mango lassi zdobyło ogromną popularność i rozprzestrzeniło po całym świecie jako doskonały środek łagodzący podniebienie po zjedzeniu jednej z ostrych indyjskich potraw. Słodzone miodem lub cukrem, albo przygotowywane bez dosładzania, jeśli mango jest wyjątkowo słodkie i dojrzałe, podawane na zimno, czasem posypane posiekanymi pistacjami, jest pysznym koktajlem gaszącym pragnienie w upalne dni.

9 Shares
Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Każdy miłośnik corocznego szaleństwa dyniowego powinien spróbować tego cudownego napoju choć raz! Pyszny koktajl z dyni, który można przygotować, piekąc jej lub gotując trochę więcej, na zapas, np. przy okazji robienia puree czy zupy. Mój ulubiony w wersji z korzennymi przyprawami, ale jeśli za nimi nie do końca przepadacie, mam dla Was alternatywę :).

21 Shares
Koktajl z mango

Koktajl z mango

Naturalny koktajl z mango czyli „mango smoothie” po raz pierwszy wypiłam w Australii, znając wcześniej jedynie smak napoju przygotowywanego w polskich sieciowych kawiarniach, gdzie miksowało się kostki lodu z sokiem z kartonika. Spróbowałam naturalnie słodkiego, o słonecznej barwie i na zawsze przepadłam ;).

7 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)