Wielkanoc

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc oraz pomysły na ozdoby wielkanocne związane z jedzeniem. Zapraszam Was po przepisy wielkanocne, które od lat towarzyszą przygotowaniom do Wielkanocy w mojej rodzinie oraz te, które wzbogaciły nasze menu wielkanocne niedawno, zarówno o kolejną nutkę nieznanej nam dotychczas klasyki jak i nowoczesne sposoby, w jakie przygotowuje się i serwuje potrawy na Wielkanoc. Dla mnie Święta zaczynają się już w piątek, od przygotowań, które najczęściej rozpoczynamy wspólnie z moją mamą, piekąc wielkanocne wędliny. W sobotę rano jemy śledzie, a potem robimy żurek, który podajemy następnego dnia na śniadanie wielkanocne. Pieczemy też ciasta wielkanocne – u mamy obowiązkowo jest to sernik oraz keks, a dla mnie ważniejsza niż ciasta wielkanocne jest pascha wielkanocna, chociaż od dłuższego czasu co roku piekę też pyszny mazurek. Z kolei u mojej babci najlepsze ciasta na Wielkanoc to makowiec
i drożdżówka. W niedzielę, na obiad, na stole królują dania wielkanocne tj. bigos, rosół i królik w śmietanie oraz kaczka pieczona z jabłkami. Oprócz tego zawsze serwujemy wielkanocne wędliny: pasztety, rolady i szynki. Zobaczcie moje najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy: dania na Wielkanoc i słodkie wypieki.

Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona drożdżowa, delikatna i wyjątkowo puszysta, polana polewą z czekolady i udekorowana bakaliami. Idealna parzona baba na Wielkanoc!

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, a efektowny dzięki fikuśnej dekoracji.

1 Udostępnień
Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

Jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Zobacz jak zrobić mazurek z jabłkami zawijanymi w urocze różyczki.

1 Udostępnień
Rolada śląska

Rolada śląska

Klasyka gatunku czyli rolada śląska, ulubiony niedzielny łobiod od Śląska Opolskiego po Cieszyński, a sposobów jej przygotowania i doprawiania jest tak wiele jak receptur na tradycyjny, domowy bigos. Klasyczna rolada śląska jest przygotowywana z wołowiny, a poza Śląskiem danie, w nieco okrojonej smakowo wersji, znane jest pod nazwą zrazy wołowe. Można też przygotować ją z mięsa wieprzowego, łatwiejszego i szybszego do ugotowania, bo chociaż składników jest tylko kilka, nietrudno o zbyt twarde, suche rolady, kiedy przygotowujemy je z delikatnej polędwicy i zapomnimy o całym świecie zaraz po wstawieniu ich na ogień lub wykorzystujemy wymagający długiego czasu duszenia udziec i zbyt szybko zdecydujemy się go podać.

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą jest godnym następcą, a może po prostu zamiennikiem, mazurka czekoladowego. Nietrudny do zrobienia i bardzo efektowny, o cudownie głębokim smaku czekolady.

2 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)