Wielkanoc najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Wielkanoc

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc oraz pomysły na ozdoby wielkanocne związane z jedzeniem. Zapraszam Was po przepisy wielkanocne, które od lat towarzyszą przygotowaniom do Wielkanocy w mojej rodzinie oraz te, które wzbogaciły nasze menu wielkanocne niedawno, zarówno o kolejną nutkę nieznanej nam dotychczas klasyki jak i nowoczesne sposoby, w jakie przygotowuje się i serwuje potrawy na Wielkanoc. Dla mnie Święta zaczynają się już w piątek, od przygotowań, które najczęściej rozpoczynamy wspólnie z moją mamą, piekąc wielkanocne wędliny. W sobotę rano jemy śledzie, a potem robimy żurek, który podajemy następnego dnia na śniadanie wielkanocne. Pieczemy też ciasta wielkanocne – u mamy obowiązkowo jest to sernik oraz keks, a dla mnie ważniejsza niż ciasta wielkanocne jest pascha wielkanocna, chociaż od dłuższego czasu co roku piekę też pyszny mazurek. Z kolei u mojej babci najlepsze ciasta na Wielkanoc to makowiec
i drożdżówka. W niedzielę, na obiad, na stole królują dania wielkanocne tj. bigos, rosół i królik w śmietanie oraz kaczka pieczona z jabłkami. Oprócz tego zawsze serwujemy wielkanocne wędliny: pasztety, rolady i szynki. Zobaczcie moje najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy: dania na Wielkanoc i słodkie wypieki.

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami, z nadzieniem z kaszy gryczanej z rodzynkami, orzechami i selerem naciowym. Podana z buraczkami, rukolą i kawałkami pomarańczy. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad.

28 Udostępnień
Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona drożdżowa, delikatna i wyjątkowo puszysta, polana polewą z czekolady i udekorowana bakaliami. Idealna parzona baba na Wielkanoc!

1 Udostępnień
Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

1 Udostępnień
Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, a efektowny dzięki fikuśnej dekoracji.

1 Udostępnień
Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

Jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Zobacz jak zrobić mazurek z jabłkami zawijanymi w urocze różyczki.

1 Udostępnień
Rolada śląska

Rolada śląska

Klasyka gatunku czyli rolada śląska, ulubiony niedzielny łobiod od Śląska Opolskiego po Cieszyński, a sposobów jej przygotowania i doprawiania jest tak wiele jak receptur na tradycyjny, domowy bigos. Klasyczna rolada śląska jest przygotowywana z wołowiny, a poza Śląskiem danie, w nieco okrojonej smakowo wersji, znane jest pod nazwą zrazy wołowe. Można też przygotować ją z mięsa wieprzowego, łatwiejszego i szybszego do ugotowania, bo chociaż składników jest tylko kilka, nietrudno o zbyt twarde, suche rolady, kiedy przygotowujemy je z delikatnej polędwicy i zapomnimy o całym świecie zaraz po wstawieniu ich na ogień lub wykorzystujemy wymagający długiego czasu duszenia udziec i zbyt szybko zdecydujemy się go podać.

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą jest godnym następcą, a może po prostu zamiennikiem, mazurka czekoladowego. Nietrudny do zrobienia i bardzo efektowny, o cudownie głębokim smaku czekolady.

2 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)