Wielkanoc

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc oraz pomysły na ozdoby wielkanocne związane z jedzeniem. Zapraszam Was po przepisy wielkanocne, które od lat towarzyszą przygotowaniom do Wielkanocy w mojej rodzinie oraz te, które wzbogaciły nasze menu wielkanocne niedawno, zarówno o kolejną nutkę nieznanej nam dotychczas klasyki jak i nowoczesne sposoby, w jakie przygotowuje się i serwuje potrawy na Wielkanoc. Dla mnie Święta zaczynają się już w piątek, od przygotowań, które najczęściej rozpoczynamy wspólnie z moją mamą, piekąc wielkanocne wędliny. W sobotę rano jemy śledzie, a potem robimy żurek, który podajemy następnego dnia na śniadanie wielkanocne. Pieczemy też ciasta wielkanocne – u mamy obowiązkowo jest to sernik oraz keks, a dla mnie ważniejsza niż ciasta wielkanocne jest pascha wielkanocna, chociaż od dłuższego czasu co roku piekę też pyszny mazurek. Z kolei u mojej babci najlepsze ciasta na Wielkanoc to makowiec
i drożdżówka. W niedzielę, na obiad, na stole królują dania wielkanocne tj. bigos, rosół i królik w śmietanie oraz kaczka pieczona z jabłkami. Oprócz tego zawsze serwujemy wielkanocne wędliny: pasztety, rolady i szynki. Zobaczcie moje najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy: dania na Wielkanoc i słodkie wypieki.

Babka parzona

Babka parzona

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej, bo babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia.

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Planowałam jego przygotowanie od 2012 roku i wciąż nie mogła nadejść jego kolej, bo pojawiały się pomysły na bardziej popularne ciasta wielkanocne. Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, bo tradycja każe przygotowywać nieskomplikowane ciasta kruche posmarowane przetworami z owoców i udekorowane dowolną metodą, im bardziej wymyślną, tym lepiej. Mój mazurek z pomarańczami wpisuje się w tę tradycję doskonale, bo choć receptura nieskomplikowana i skład również prosty, to dekoracja dość fikuśna, nieprawdaż?

1 Shares
Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

To chyba jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Nie wiem, czemu dopiero teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby upiec zwykły, kruchy spód, posmarować go pysznym dżemem jabłkowym i udekorować migdałami w płatkach oraz różyczkami z podduszonych, pokrojonych wcześniej w półksiężyce jabłek. Tak niewiele trzeba, żeby osiągnąć zaskakujący efekt.

1 Shares
Jak ugotować jajko na miękko i twardo

Jak ugotować jajko na miękko i na twardo

Jak ugotować jajko? Idealne jajko na twardo, łatwe do obrania ze skorupki, bez ciemnej, nieapetycznej obwódki wokół ugotowanego żółtka. Można podać je gorące, w kieliszku do jajek, z odrobiną soli, keczupu lub majonezu. Pokrojone na plasterki lub w ósemki jajko na twardo jest doskonałą dekoracją kanapek i zup, a w kostkę – do sałatek. A może jajko na miękko z rozpływającym się żółtkiem?

1 Shares
Rolada śląska

Rolada śląska

Klasyka gatunku czyli rolada śląska, ulubiony niedzielny łobiod od Śląska Opolskiego po Cieszyński, a sposobów jej przygotowania i doprawiania jest tak wiele jak receptur na tradycyjny, domowy bigos. Klasyczna rolada śląska jest przygotowywana z wołowiny, a poza Śląskiem danie, w nieco okrojonej smakowo wersji, znane jest pod nazwą zrazy wołowe. Można też przygotować ją z mięsa wieprzowego, łatwiejszego i szybszego do ugotowania, bo chociaż składników jest tylko kilka, nietrudno o zbyt twarde, suche rolady, kiedy przygotowujemy je z delikatnej polędwicy i zapomnimy o całym świecie zaraz po wstawieniu ich na ogień lub wykorzystujemy wymagający długiego czasu duszenia udziec i zbyt szybko zdecydujemy się go podać.

19 Shares
Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą jest godnym następcą, a może po prostu zamiennikiem, mazurka czekoladowego, lubianego i wielokrotnie przygotowywanego przez Was z okazji Wielkanocy. Tym razem w wersji na kruchym cieście czekoladowym, które można zagnieść również z mąki bezglutenowej – będzie bardziej sypkie niż to przygotowane na zwykłej mące pszennej lub krupczatce. Wygląda bardzo elegancko, a przy okazji jest prosty do zrobienia – jak to w przypadku większości mazurków wielkanocnych bywa :).

1 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)