Przekąski najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Przekąski

Proste dania do przekąszenia pomiędzy posiłkami czyli przekąski, chociaż warto pamiętać, że ta nazwa określa także część menu imprezowego, bo kiedy ze stołu znikają główne dania, przyjęło się, że coś musi na nim stać, gdyby któryś z gości nagle zgłodniał i stąd właśnie przekąski. Pokazuję przepisy na przekąski ciepłe i zimne, proste i trudniejsze, a wszystkie wyjątkowo smaczne.

Tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas

Tortilla hiszpańska czyli pyszna tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Jajka, cebula, ziemniaki, oliwa, sól i pieprz – to podstawowe składniki. Zobacz jak zrobić tortillę z ziemniakami.

9 Udostępnień
Krewetki ze szparagami

Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.

13 Udostępnień
Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

19 Udostępnień
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

41 Udostępnień
Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

10 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)