Śledzik

Śledzik obchodzony jest w Polsce we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. To ostatni dzień świętowania Karnawału, jego zakończenie przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Tradycyjnie tego dnia jada się śledzie, stąd nazwa „śledzik”, chociaż w Wielkopolsce funkcjonuje też określenie „podkoziołek”. Z okazji Śledzika na stołach imprezowych pojawiają się też inne ryby oraz przekąski serwowane z alkoholem. Zapraszam po przepisy na śledzie i inne, „śledzikowe” potrawy :).

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem czyli prosta rosyjska potrawa do przygotowania na kilka sposobów. Najpopularniejsze są bliny gryczano-żytnie ze śmietaną i dodatkiem kawioru lub kawałków gotowanej/wędzonej ryby.

1 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)