Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia środziemnomorska to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Obfituje w warzywa i zdrową oliwę, ryby i owoce morza oraz grillowane mięsa. Kolorowe dania doprawiane są kompozycjami ziół i morską solą, cieszą oko i podniebienie. Pokazuję przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej krok po kroku – sprawdzone, przetestowane, inspirowane licznymi podróżami do krajów basenu Morza Śródziemnego.

Smażone krewetki na maśle

Krewetki smażone

Moje ulubione, najprostsze, krewetki smażone na maśle klarowanym. Do przygotowania w 5 minut, najlepsze z odrobiną czosnku i drobno pokrojonej papryczki chili. Smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem albo z ugotowanym na sypko ryżem. Do ich przygotowania potrzeba kilku składników, a najważniejsze są same krewetki – najlepiej duże, królewskie lub tygrysie, idealnie, jeśli będą świeże, ale również mrożone, w całości, w pancerzach, smakują dobrze.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)