Pyszna i prosta do zrobienia sałatka z krewetkami i mango, z dodatkiem soku z limonki, czerwonej cebuli, roszponki lub szpinaku, pomidorów i lekko prażonych orzechów włoskich.
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia środziemnomorska to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Obfituje w warzywa i zdrową oliwę, ryby i owoce morza oraz grillowane mięsa. Kolorowe dania doprawiane są kompozycjami ziół i morską solą, cieszą oko i podniebienie. Pokazuję przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej krok po kroku – sprawdzone, przetestowane, inspirowane licznymi podróżami do krajów basenu Morza Śródziemnego.
Zupa rybna
Po raz pierwszy spróbowałam jej trzy lata temu, podróżując do Sopotu i odwiedzając tamtejszy Bar Przystań. Pyszna zupa rybna z dodatkiem pomidorów, przygotowana na aromatycznym wywarze, który jest podstawą jej wyjątkowego smaku.
Risotto z owocami morza
Risotto z owocami morza czyli pożywny obiad kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze risotto frutti di mare z natką pietruszki.
Krewetki smażone
Moje ulubione, najprostsze, krewetki smażone na maśle klarowanym. Do przygotowania w 5 minut, najlepsze z odrobiną czosnku i drobno pokrojonej papryczki chili. Smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem albo z ugotowanym na sypko ryżem. Do ich przygotowania potrzeba kilku składników, a najważniejsze są same krewetki – najlepiej duże, królewskie lub tygrysie, idealnie, jeśli będą świeże, ale również mrożone, w całości, w pancerzach, smakują dobrze.