fbpx
Czytasz właśnie
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią wegetariańskie lub mięsne, jak kto woli. Ważne, żeby cukinia znajdowała się w składzie obok cebuli i papryki oraz pomidorów. Przygotowałam je w w jednym garnku i zabrałam ze sobą na rodzinne spotkanie w domu u mojego brata. Chociaż nie lubię wozić się autem z jedzeniem, dania jednogarnkowe mogę gdzieś ze sobą od czasu do czasu zabrać ;). Jeśli chcecie zrobić je z dodatkiem mięsa, to klasycznie z kiełbasą lub wołowiną oraz słodką i ostrą papryką. Z kolei jeżeli bez mięsa, to można wzbogacić jego smak słodką, wędzoną papryką w proszku. I ja właśnie tę drugą wersję przygotowałam. Zobaczcie jak zrobić leczo cukiniowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dania jednogarnkowe

Słodka wędzona papryka ma moc! Jeśli brakuje Wam mięsnych smaków na wegetariańskiej lub wegańskiej diecie, to koniecznie ją kupcie! Jest niezwykle przydatna w przyrządzaniu wegańskiego lub wegetariańskiego bigosu, wegańskiego boczku, bezmięsnych kotletów i burgerów czy wszelkich dań jednogarnkowych, w których klasycznie znajduje się mięso, a Wy go nie dodajecie. Na początek sugeruję ostrożne dozowanie i polecam łączyć z korzennymi przyprawami lub ziołami. Bardzo jestem ciekawa, jak będzie się u Was sprawdzać i czy dodacie ją do leczo z cukinią!

Leczo cukiniowe jednogarnkowe

Wszystko po kolei do jednego garnka, doprawić i dusić. Tyle trzeba, żeby w pełni lata lub wczesną jesienią rozkoszować się smakiem cukinii i innych warzyw oraz aromatycznych przypraw. A do dekoracji obowiązkowo coś zielonego. Zobaczcie jak ładnie się potem taka potrawa prezentuje na talerzu!

Leczo z cukinią - przepis

Leczo z cukinią

Najlepsze leczo z cukinią, cebulą i czosnkiem, papryką i pomidorami czyli przepis na leczo wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa.
4.5 z 10 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Węgierska
Przepis na: leczo z cukinią
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 251kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g cukinii (pokrojona w kostkę wielkości 1 kęsa; połowę można zastąpić pokrojoną w podobną kostkę kiełbasą podwawelską)
  • 3 papryki (kolorowe; pokrojone w grubą kostkę)
  • 4 pomidory (średnie; pokrojone w kostkę)
  • 3 cebule (drobno pokrojone)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia (w wersji z mięsem można zastąpić smalcem)
  • ½-1 łyżeczka chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (w wersji z kiełbasą można pominąć lub wykorzystać paprykę słodką niewędzoną)
  • 1 łyżeczka cząbru lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem/erytrytolem)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • W dużym garnku lub w woku szklę cebulę z czosnkiem na tłuszczu.
  • Dodaję paprykę i cukinię. Mieszam i podsmażam aż zmięknie.
  • Do warzyw dodaję kiełbasę i duszę na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodaję pomidory i zagotowuję. Trzymam całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
  • Przyprawiam leczo ostrym chili, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
  • Podaję gorące, z kromką chleba.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 375g (wersja wegetariańska) | Kalorie: 251kcal (13%) | Węglowodany: 20g (7%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 65mg (3%) | Potas: 788mg (23%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 3282IU (66%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 2mg (10%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 120mg (145%) | Witamina E: 5mg (33%) | Witamina K: 33µg (31%) | Wapń: 61mg (6%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 47mg (12%) | Fosfor: 111mg (11%) | Selen: 1µg (1%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najlepsza do tego leczo jest podłużna, słodka, czerwona papryka. Ale inne, te mniej słodkie, też będą bardzo smaczne! Można przygotować cały duży gar dla siebie lub bliskich, a potem pasteryzować w słoikach lub zamrozić mniejsze porcje i zamknąć tę końcówkę lata. Później, jesienią lub zimą, przyjemnie rozgrzeje ciało i ucieszy oko pięknymi kolorami.

Leczo z cukinią - przepis
Leczo z cukinią – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy moje leczo cukiniowe przypadnie Wam do gustu. Lepsze z kiełbasą, czy wegetariańskie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom