fbpx
Czytasz właśnie
Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami miałam ochotę zjeść już kilka tygodni temu, kiedy kusił mnie ich zapach w Pobierowie. Pomyślałam jednak, że poczekam, bo przecież najlepsze i tak robię sama w domu. Moje dzieciństwo w czasie szkolnym to właśnie między innymi takie pyszne zapieksy. Smażone z cebulą i czosnkiem pieczarki na zapiekanki, koniecznie z żółtym serem i keczupem! Ile to razy jadło się takie w szkolnym sklepiku. Jednak najlepsze robiła moja mama! Pora podkręcić troszeczkę jej recepturę. Ale tylko odrobinę! Dziś pokażę Wam jak zrobić zapiekanki z pieczarkami najlepsze, bo moje własne, domowe!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

To musi być dobra bagietka i młode pieczarki. Koniecznie z cebulą, bo bez niej to są czyste kpiny. Podobnie jak bez czosnku, który uzupełnia smak grzybów. Ścieranie pieczarek na tarce? Pozostawmy to małej gastronomii, bo moje domowe zapiekanki z pieczarkami powstają na bazie grzybów krojonych w plasterki. To gwarantuje lepszą konsystencję i wyczuwalne kawałki grzybków.

Zapiekanka z pieczarkami i serem oraz szynką, czy jednak bez mięsa?

Do tego cebula, czosnek, odrobina ziół i przyprawy. Całość posypana żółtym serem i polana keczupem. Najlepszy oczywiście ten domowy, ale co kto lubi :). Oczywiście możecie pod pieczarkami ułożyć na zapiekance szynkę. U mnie odpada, bo nie lubię. Ale takie zapiekanki z pieczarkami i szynką z pewnością posmakują wielu z Was! Lepsze z mięsem, czy bez mięsa?

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami, serem żółtym i (opcjonalnie) szynką, z cebulą i czosnkiem oraz keczupem i bazylią.
4.29 from 7 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: zapiekanki z pieczarkami
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 499kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 półbagietki (przekrojone na połówki wzdłuż)
  • 12 sztuk pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 8 plasterków szynki (opcjonalnie)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (niewielki; pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oleju (lub masła klarowanego)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Piekarnik

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Smażenie pieczarek

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle klarowanym lub oleju na niedużym ogniu, delikatnie prósząc solą.
  • Dodaję pieczarki i szklę przez chwilę, mieszając i rozprowadzając po nich tłuszcz. Przykrywam.
  • Na średnim ogniu duszę pieczarki skropione sokiem z cytryny przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
  • Odkrywam, dosypuję przyprawy i zioła oraz skórkę z cytryny. Smażę na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do odparowania.

Składanie

  • Bagietki smaruję masłem i układam na wierzchu pieczarki.
  • Posypuję serem żółtym.
  • Nastawiam piekarnik na 300 °C (tryb grillowania tylko od góry).
  • Od razu wstawiam zapiekanki na jedną z wyższych półek (żeby były w miarę blisko rozgrzewającej się u góry grzałki). Piekę przez ok. 10-15 minut, do zrumienienia pieczywa i roztopienia sera.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 499kcal (25%) | Węglowodany: 53g (18%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 40mg (13%) | Sód: 1336mg (58%) | Potas: 319mg (9%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 62IU (1%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 7mg (35%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 2mg (2%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 2µg (2%) | Wapń: 91mg (9%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 40mg (10%) | Fosfor: 235mg (24%) | Selen: 41µg (59%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dla dekoracyjnego efektu ser żółty starłam na tarce o grubych oczkach. Ale nikt Wam absolutnie nie broni ułożenia na pieczarkach całych plastrów. Możecie zaszaleć!

Zobacz też
Makaron z burakami

Zapiekanki z pieczarkami - przepis
Zapiekanki z pieczarkami – przepis

Jak Wam się podobają? Piękne połączenie kolorystyczne z keczupem :).

Przepis na zapiekanki z pieczarkami
Przepis na zapiekanki z pieczarkami

Bardzo jestem ciekawa, czy Wy też tak miło wspominacie jedzone dawniej zapiekanki z pieczarkami. Jak wyszły Wam te przygotowane samodzielnie? A może jednak fajniej zjeść je w jakiejś budzie lub barze? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!

2 komentarze
  • Chodziły za mną bardzo długo i dziś, przy okazji spotkania z przyjaciółką, postanowiłam je zrobić. Z lekką modyfikacją, bo do lekko podsmażonej cebulki dodałam drobno pokrojoną paprykę zamiast czosnku, wyszły przepyszne! Naprawdę, niby zwykła bagietka z pieczarkami i serem, a jednak wyszła nam cudowna kolacja 🙂 Smak z dzieciństwa, przypominający wakacje spędzane nad morzem ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom