fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z kani

Kotlety z kani

  • kania panierowana jak schabowy lub w mące i jajku
  • wegetariańskie kotlety
  • na szybki obiad w 20 minut
Kotlety z kani

Kotlety z kani to jedno z wielu przyjemnych, kulinarnych wspomnień mojego dzieciństwa. Uwielbiałam ich smak! Moja mama robiła je tak samo jak schabowe. Kania panierowana. Obtaczała w mące i jajku, a następnie w bułce tartej lub jeszcze raz w mące. Jak zrobić kotlety z kani – przepis jest wyjątkowo prosty!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na kotlety bez mięsa

Zasada jest taka: robi się je tak jak kotlety schabowe. Tylko że bez mięsa. Najlepiej usmażyć na maśle klarowanym, które nada im lekko orzechowego posmaku. W połączeniu z zapachem kani – bajka!

Przepis na kotlety z kani

Kotlety z kani - przepis

Kotlety z kani

Najlepsze kotlety z kani w panierce z mąki i jajka, opcjonalnie z dodatkiem bułki tartej. Schabowe bez mięsa.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety z kani
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 295kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 sztuki kani (kapelusze o średnicy 15-20 cm)
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki (w wersji bezglutenowej można wykorzystać uniwersalną mieszankę bez glutenu)
  • 8 łyżek bułki tartej (można zastąpić dodatkową mąką)
  • masło klarowane (do smażenia; można zastąpić innym tłuszczem, np. olejem bez posmaku goryczki, przeznaczonym do smażenia)
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki papryki (słodka lub ostra; można zastąpić przyprawą garam-masala lub suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  2. Masło klarowane – przepis
  3. Mąka bezglutenowa – przepis
 

Jak zrobić

  • Z grzybów odcinam nogi (usuwam pierścienie i odkładam do ususzenia lub wykorzystuję jako dodatek do zupy). Kapelusze, jeśli nie są całkowicie rozwinięte, kroję na mniejsze części. Myję w zimnej wodzie, lekko odsączam.
  • Obtaczamy kanie w mące. Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotletów podczas smażenia.
  • Jajko rozkłócam w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypuję na osobny talerz.
  • Maczam grzyby w jajku, następnie obtaczam dokładnie w bułce tartej.
    Można też obtoczyć je ponownie w dodatkowej mące (ja tak zrobiłam, bo nie miałam bułki tartej).
  • Smażę na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego. Po każdej partii smażenia wylewam z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
  • Podaję z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą, albo z ulubionymi kluskami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (o średnicy ok. 20 cm) | Kalorie: 295kcal (15%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 113mg (38%) | Sód: 466mg (20%) | Potas: 83mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 127IU (3%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 2mg (10%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 2µg (2%) | Wapń: 48mg (5%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 14mg (4%) | Fosfor: 89mg (9%) | Selen: 17µg (24%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przyznam, że nie wyobrażam sobie bez nich swojego dzieciństwa, tak samo jak bez placków z cukinii. Gdybym zawsze była zmuszona jeść mięsne kotlety, których nie cierpiałam, mało byłoby miłych kulinarnych wspomnień z tamtych lat. Podobnie nie wyobrażam sobie dzieciństwa bez grzybobrań w rodzinnym gronie. Spędzaliśmy wspólnie czas i od najmłodszych lat uczyłam się, jak odróżnić kanie od muchomorów sromotnikowych. Do dziś jednak wolę się zawsze upewnić i porównać każdy okaz ze zdjęciami i opisami z atlasu.

Przepis na kotlety z kani
Przepis na kotlety z kani

Przepis na kotlety z kani bazuje na mące, jajku i bułce tartej. Tę ostatnią można zastąpić dodatkową mąką. Wyjdą wtedy takie bardziej w cieście niż panierce. Ciekawa jestem, która wersja bardziej Wam podpasuje.

Jak zrobić kotlety z kani
Jak zrobić kotlety z kani

Najbardziej lubię doprawić jajko solą, pieprzem i odrobiną ostrej lub słodkiej papryki. Sama kania ma charakterystyczny smak, który w połączeniu z masłem klarowanym jest doskonały. Ale ciekawe są też z pewnością inne dodatki smakowe. Spróbujcie dodać korzenne przyprawy, np. szczyptę cynamonu czy mieszanek orientalnych. A może lepiej suszone zioła? Kania skomponuje się z nimi świetnie!

Kotlety z kani - przepis
Kotlety z kani – przepis

Podałam moje kotlety kaniowe z dodatkiem mieszanki sałat i buraków pokrojonych w julienne. Polałam tę surówkę sosem winegret. Całość zaserwowałam z puree z dyni. Pycha! Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy zbieracie kanie i czy lubicie takie kotlety. Czym doprawiliście?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom