Kotlet pożarski przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski, najprawdopodobniej nazwany tak od nazwiska, bo znany też jako kotlet Pożarskiego. Do Polski przywędrował z Rosji. Różne źródła wskazują na jego pochodzenie. Jedne mówią o karczmarzu o nazwisku Pożarski, u którego stołował się car Mikołaj I. Inne sugerują pochodzenie nazwy od nazwiska restauratora. Długo zwlekałam z jego przyrządzeniem i wreszcie doczekał się swojego debiutu w mojej kuchni. Zobaczcie jak zrobić kotlety pożarskie krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na niedzielny obiad

W Polsce przygotowywane dawniej nieco inaczej niż dziś. Czasem z mięsa drobiowego, innym razem z podrobów, np. wątróbek. Do środka wkładano kostkę, żeby całość przypominała kształtem udko kurczaka. Myślę, że to była receptura, która umożliwiała wykorzystanie resztek mięsa, np. z gotowania rosołu oraz suchego pieczywa. To oczywiście tylko moja teoria. Często jednak takie pospolite przepisy zyskiwały największą popularność, więc może i w tym przypadku właśnie tak było?

Przepis na kotlet pożarski

Dziś przygotowuje się je z mieszanki mięsa drobiowego i cielęcego lub tylko z piersi kurczaka. Surowe mięso musi być drobno posiekane i wymieszane z namoczoną w mleku bułką. Niektóre receptury sugerują dodatek kremowej śmietanki. U mnie znajdziecie w masie stopione masło, dzięki czemu nie trzeba odciskać i marnować mleka, w którym moczyła się bułka. Dodatek natki pietruszki jest opcjonalny, a pieprz cytrynowy to też moja autorska sugestia :).

Kotlet pożarski przepis

Kotlet pożarski

Przepis na kotlet pożarski z kurczaka i cielęciny panierowany w białym pieczywie pokrojonym w drobną kosteczkę i smażony na maśle klarowanym.
5 z 7 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet pożarski
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 285kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa na kotlety

  • 250 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza pierś; bardzo drobno posiekana ręcznie lub w malakserze)
  • 250 g cielęciny (można zastąpić piersią z kurczaka; bardzo drobno posiekana ręcznie lub w malakserze)
  • 1 bułka kajzerka (świeża lub sucha)
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła (stopione)
  • 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana)
  • sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy lub zwykły czarny wymieszany z 1 łyżeczką skórki startej z wyparzonej cytryny)

Panierka

  • 4-6 kromek białego chleba tostowego (pokrojone w kosteczkę o boku kilku mm)

Do smażenia

  • masło klarowane (można zastąpić olejem do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Zobacz też
Zupa grzybowa

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
  • Z kostek chleba tostowego robię grzanki na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, trzymając je przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu.
    Można też zostawić je wcześniej w chłodnym miejscu do ususzenia i pominąć krok z patelnią lub włożyć całe kromki do tostera, a potem pokroić w kostkę.
  • Bułkę kajzerkę przekrawam na kilka części i moczę w większej misce w mleku, żeby całkowicie zmiękła. Nie odciskam!
  • Rozdrabniam bułkę, dodaję stopione masło oraz posiekane mięso i pietruszkę. Doprawiam i mieszam dokładnie całość do uzyskania lepkiej masy.
  • Lepię zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kotlety i obtaczam w grzankach.
  • Obsmażam krótko na klarowanym maśle kotlety z obu stron na złocisty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  • Wstawiam do piekarnika na środkową półkę, bez przykrycia, na ok. 15 minut.
  • Podaję z gotowanymi ziemniakami lub puree oraz sosem pieczarkowym.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Masło klarowane – przepis
  2. Sos pieczarkowy – przepis
  3. Najlepsze przepisy na puree

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 165g | Kalorie: 285kcal (14%) | Węglowodany: 13g (4%) | Białko: 20g (40%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sód: 283mg (12%) | Potas: 341mg (10%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 217IU (4%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 8mg (40%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 11µg (10%) | Wapń: 57mg (6%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 29mg (7%) | Fosfor: 212mg (21%) | Selen: 24µg (34%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlet pożarski przepis

Klasycznie do zaserwowania z sosem pieczarkowym oraz puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami. U mnie z kolei propozycja podania z puree z batatów. Pięknie komponują się kolorystycznie! Z pewnością i Wam się spodoba takie połączenie.

Przepis na kotlet pożarski
Przepis na kotlet pożarski

Panierka oraz klarowane masło nadają im charakterystycznego, doskonałego smaku. A bułka wymoczona w mleku oraz masło w masie mięsnej zapewniają odpowiednie nawilżenie mięsa.

Jak zrobić kotlet pożarski
Jak zrobić kotlet pożarski

Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać w komentarzach, jak Wam smakowały! Bardzo jestem ciekawa, które dodatki do nich wybierzecie!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom