fbpx
Czytasz właśnie
Zupa-krem z cukinii z papryką

Zupa-krem z cukinii z papryką

  • przepis do wykonania w krótkim czasie
  • aromatyczna zupa w azjatyckim stylu
  • piękny, apetyczny kolor i wyrazisty smak
Zupa krem z cukinii

Zupa-krem z cukinii z papryką oraz innymi warzywami, ostra i przypominająca azjatyckie podróże. Przepis na krem cukiniowy zasugerowała mi towarzyszka jednej z azjatyczkich podróży, proponując połączenie z papryką oraz czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym. Pokażę dziś Wam jak zrobić krem z cukinii krok po kroku. Jest w nim odrobina podobieństwa do pysznej zupy z dyni, którą wspominałyśmy. Zajadałyśmy się nią w Kambodży przez cały pobyt! I snułyśmy plany kolejnych wyjazdów. Choć z podróżami na razie wolę się jeszcze wstrzymać, chętnie wsiadłabym w auto i ruszyła na południe Europy. Kto wie, może mogłybyśmy pojechać znów razem?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na cukinię

Na razie pozostają mi wspomnienia azjatyckich smaków i wspólnych wojaży, podczas których poznaje się świetnych ludzi. Gdy w końcu znów się spotkamy, ugotuję wielki gar dyniowej zupy. Lub wykorzystam przepis na zupę-krem z cukinii z papryką. Usiądziemy wygodnie, w doborowym towarzystwie i, rozgrzewając się jej ciepłem, porozkoszujemy się smakiem mieszanki imbiru, kolendry, trawy cytrynowej, mleka kokosowego i warzyw. Moja zupa jest mieszanką składników z całego świata. Spotykają się w niej przedstawiciele różnych kontynentów, smaki słodkie łączą z kwaskowatymi, a całość podkreśla mieszanka przypraw z pasty i kokosowego mleka.

Przepis na zupę-krem z cukinii z papryką – z mlekiem kokosowym i pastą curry

Ze sporego zapasu warzyw przygotowałam pyszną mieszankę o gęstej konsystencji. Najpierw zeszkliłam cebulę z czosnkiem na oliwie z dodatkiem pasty curry, a potem dołożyłam pozostałe warzywa. Średnia cukinia, marchewka, pietruszka, dwie papryki i pół batata. Warzywa poddusiłam następnie pod przykryciem, żeby zalać je później wodą, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiłam sosem sojowym i sproszkowaną trawą cytrynową, rozmiksowałam na krem, dodając mleko kokosowe.

Krem z cukinii z papryką

Zupa-krem z cukinii z papryką

Zupa-krem z cukinii z papryką, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym oraz marchewką, pietruszką i odrobiną batata lub ziemniakiem, posypana prażonym słonecznikiem.
4.77 from 38 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Azjatycka, Europejska, Wegańska
Przepis na: zupa z cukinii z papryką
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 261kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa krem z cukinii i papryki

  • 300 g cukinii (pokrojona w kostkę o boku ok. 2 cm)
  • 200 g czerwonej papryki (pokrojona w kostkę o boku ok. 2 cm)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 marchewka (nieduża, obrana, pokrojona w grubsze plastry)
  • 50 g batata lub ziemniaka (pokrojony w grubą kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (w wersji wege musi to być pasta bez krewetek)
  • ½ cytryny (tylko starta, wcześniej sparzona skórka; można zastąpić kilkoma łodygami trawy cytrynowej)
  • 3 szklanki wywaru warzywnego (można zastąpić wodą)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kolendry (opcjonalnie; zmielona)
  • 4 listki limety kaffir (można zastąpić 1-2 łyżkami soku z cytryny lub limonki)
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • świeża bazylia lub kolendra (do dekoracji)
  • 6 łyżek nasion słonecznika (lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Kasztany jadalne

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Czerwona pasta curry – przepis

Jak zrobić

  • Cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny i pastę curry oraz szczyptę soli ucieram w moździerzu.
  • Uzyskaną pastę podsmażam chwilę w garnku na oleju, żeby wydobyć jej smak. Następnie zdejmuję i odkładam na talerzyk.
  • Na pozostałym po smażeniu pasty oleju podsmażam warzywa: cukinię, paprykę, marchewkę i ziemniak lub batat.
  • Dodaję pastę curry, zalewam wodą lub wywarem i zagotowuję.
  • Dodaję kurkumę, kolendrę i listki kaffiru. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała pod przykryciem. Gotuję przez 15 minut.
  • Zdejmuję garnek z palnika. Dolewam mleko kokosowe, sos sojowy i dosypuję szczyptę czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
  • Miksuję całość blenderem. Dla podbicia smaku dodaję sok z cytryny.
  • Przelewam zupę do talerzy i dekoruję bazylią oraz słonecznikiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 261kcal (13%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Sód: 847mg (37%) | Potas: 437mg (12%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 4100IU (82%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 2mg (10%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 58mg (70%) | Witamina E: 4mg (27%) | Witamina K: 6µg (6%) | Wapń: 36mg (4%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 68mg (17%) | Fosfor: 148mg (15%) | Selen: 6µg (9%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa-krem z cukinii z papryką – przepis

Uwielbiam przełamywać słodki smak odrobiną kwaskowatości. Do zup często dodaję sok z cytryny lub limonki, czasami korzystam też z octu. Sos rybny to dodatek, który sprawdza się w potrawach kuchni tajskiej. Możecie też wykorzystać sok z tamaryndowca lub sproszkowany miąższ. U mnie jednak będzie tym razem sproszkowana trawa cytrynowa. Przywiozłam ją kiedyś z Kambodży i postanowiłam wykorzystać teraz, gdy zebrało mi się na wspomnienia. Bo musicie wiedzieć, że kuchnia kambodżańska, w moim prywatnym rankingu, jest jedną z najsmaczniejszych na świecie.

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście przepis na zupę-krem z cukinii z papryką. Przypadła Wam do gustu? A może wykorzystaliście inne dodatki? Bardzo jestem ciekawa!

7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom