Pieczarki smażone przepis jak usmażyć pieczarki | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pieczarki smażone

Pieczarki smażone

Pieczarki smażone

Pieczarki smażone to pyszna potrawa, którą uwielbiałam w dzieciństwie. Mama przygotowywała je na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu, a smażyła na roślinnym oleju lub maśle. Moja propozycja to z kolei masło klarowane. Doskonale łączy się ze wszelkimi grzybami! Smażenie pieczarek to prosty sposób na ich obróbkę termiczną. Gdybym tu, nad morzem, gdzie je przygotowałam w polowych warunkach, miała natkę pietruszki, na pewno posypałabym nią gotowe danie. Ale nawet bez zieleniny prezentują się ekstra i tak smakują! Można wykorzystać je jako bazę do sosu, zupy czy dodatek do drugiego dania. A nawet ułożyć na tostach lub połówkach bagietek. Zobaczcie jak usmażyć pieczarki krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Choć sól i pieprz to podstawowe przyprawy, a same pieczarki pełne są smaku umami, polecam Wam gorąco doprawić tę potrawę odrobiną chili lub ostrej papryki w proszku. Możecie też pokusić się o wykorzystanie mieszanki curry czy dorzucić suszone zioła, np. tymianek lub rozmaryn. Pieczarki smażone świetnie skomponują się także z dodatkiem świeżych ziół. Połowę możecie dołożyć do dania pod koniec smażenia, a pozostałością posypać gotową potrawę. Kto ma ochotę na pyszne pieczarki z patelni?

Pieczarki smażone

Pieczarki smażone

Pieczarki smażone z cebulą, czosnkiem i przyprawami oraz ziołami czyli pyszne pieczarki z patelni jako dodatek do obiadu lub kolacji.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: pieczarki smażone, pieczarki z patelni
Liczba porcji: 4
Kalorie: 178kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
  • ½ łyżeczki mieszanki curry (opcjonalnie; można zastąpić suszonymi ziołami, np. oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem lub ziołami prowansalskimi)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. tymiankiem, bazylią, oregano)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle klarowanym lub oleju na niedużym ogniu, delikatnie prósząc solą.
  • Dodaję pieczarki i szklę przez chwilę, mieszając i rozprowadzając po nich tłuszcz. Przykrywam.
  • Na średnim ogniu duszę pieczarki skropione sokiem z cytryny przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
  • Odkrywam, dosypuję przyprawy i zioła oraz skórkę z cytryny. Smażę na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do odparowania.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 178kcal (9%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sód: 39mg (2%) | Potas: 467mg (13%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 320IU (6%) | Witamina C: 14.6mg (18%) | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do gotowanego ryżu, kaszy, ziemniaków czy klusek. Pycha! Z pewnością podbiją niejedno serce. A jeśli chcecie przygotować z nich sos, wystarczy dodać śmietankę kremówkę i pogotować kilka minut. Z jogurtem naturalnym lub gęstym mlekiem kokosowym też się uda. Ważne, żeby temperatura nie była za wysoka i sos ładnie zgęstniał, zamiast się zbyt mocno ściąć. Może ktoś się skusi i spróbuje?

Zobacz też
Pasztet pieczarkowy

Pieczarki smażone - przepis
Pieczarki smażone – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy Wy też lubicie pieczarki smażone. Bardzo jestem ciekawa, do czego je zaserwowaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom