fbpx
Czytasz właśnie
Sos koperkowy

Sos koperkowy

  • przepis na sos śmietankowo-koperkowy z czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny
  • idealny do ryb, np. do łososia
  • doskonały do mięsa, np. do pulpetów
  • wyborny do warzyw gotowanych, z piekarnika lub grilla
  • prosty i szybki do przygotowania
Sos koperkowy

Sos koperkowy to z pewnością rarytas dla tych z Was, którzy przepadają za charakterystycznym aromatem koperku w potrawach. Przepis na sos koperkowy, który chcę Wam dziś zaprezentować, można wykorzystać na różne sposoby. Kto z nas choć raz nie próbował go w dzieciństwie do pulpetów, podanych z młodymi ziemniaczkami? Moja mama robiła go w nieco bardziej klasyczny sposób. Uwielbiałam go jako dodatek do ziemniaków i przygotowywałam przez wiele lat w ten sam sposób. Na bazie śmietanki i masła oraz koperku. Ale dziś chcę polecić Wam jego wyjątkową wersję. Możecie podać ten sos koperkowy do łososia i innych ryb, mięsa, warzyw gotowanych lub z grilla oraz makaronu.

Przepis na sos koperkowy ze śmietanką, czosnkiem i cytryną

Charakterystyczny koperkowy aromat połączyłam z delikatnie zeszklonym czosnkiem. Wykorzystałam śmietankę do zup i sosów oraz sok i skórkę z cytryny. Ich dodatek sprawia, że całość nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Słodka śmietanka uzupełniona kwaskowatym sokiem cytrynowym, a do tego koperek, czosnek i sól z pieprzem. Wciąż prosto, ale nieco bardziej wykwintnie. Jeśli chcecie go podać do ryb lub mięsa, polecam przyrządzić je na grillu, w piekarniku lub usmażyć na klarowanym maśle. Jako dodatek do makaronu lub kopytek – wrzućcie je do sosu na patelnię lub do naczynia do zapiekania i posypcie żółtym serem. Pycha!

Przepis na sos koperkowy

Sos koperkowy

Przepis na sos koperkowy ze śmietanką, czosnkiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Bardzo smaczny, kremowy sos śmietankowo-koperkowy do ryb (np. łososia), mięsa oraz warzyw (np. ziemniaków) i makaronu.
4.37 from 11 votes
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Sos
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sos koperkowy, sos śmietankowy z koperkiem
Liczba porcji: 6
Kalorie: 181kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka śmietanki do zup i sosów
  • 2 łyżki koperku (drobno posiekany)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Czosnek szklę na maśle ze szczyptą soli, przez ok. 1-2 minuty, na niedużym ogniu. Uważam, żeby nie przypalić.
    2-4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła
  • Dodaję koperek, skórkę i sok z cytryny oraz śmietankę.
    1 szklanka śmietanki do zup i sosów, 2 łyżki koperku, 2-4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • Doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu (sos w czasie gotowania zgęstnieje nabierze smaku, więc ostrożnie, żeby na tym etapie nie doprawić za dużo).
    sól, pieprz
  • Gotuję na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty. Sos ma powoli, delikatnie bulgotać na patelni i zgęstnieć.

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 181kcal (9%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Tłuszcze wielonienasycone: 1g | Tłuszcze jednonienasycone: 5g | Tłuszcze trans: 0.2g | Cholesterol: 58mg (19%) | Sód: 236mg (10%) | Potas: 57mg (2%) | Fiber: 0.1g | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 746IU (15%) | Vitamin B1: 0.01mg (1%) | Vitamin B2: 0.1mg (6%) | Vitamin B3: 0.05mg | Vitamin B5: 0.1mg (1%) | Vitamin B6: 0.03mg (2%) | Vitamin B12: 0.1µg (2%) | Witamina C: 5mg (6%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 2µg (2%) | Wapń: 33mg (3%) | Copper: 0.01mg (1%) | Żelazo: 0.1mg (1%) | Manganese: 0.02mg (1%) | Magnesium: 4mg (1%) | Phosphorus: 28mg (3%) | Selenium: 1µg (1%) | Zinc: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią koperek. Dlatego na przyjęcia czy po prostu na obiad dla większej liczby osób warto zaproponować go obok jakiegoś klasycznego, sprawdzonego i uniwersalnego smaku. A skoro mowa o przyjęciach… Być może można przygotować ten sos w jeszcze bardziej eleganckiej wersji? Kto wie, co bym wyczarowała, zastępując połowę lub całość soku z cytryny białym winem? Myślę jednak, że moja wersja czyli sos śmietankowo-koperkowy z cytryną i czosnkiem nadaje się zarówno jako dodatek do prostego obiadu jak makaron lub ziemniaki z mięsem, jak i podkreślenia smaku eleganckich, wykwintnych potraw.

Zobacz też
Sos orzechowy do knedli i pierogów

Sos koperkowy do ryb, mięsa i warzyw

Sos koperkowo-śmietankowy ze skórką z cytryny szczególnie polecam jako dodatek do łososia. Możecie usmażyć rybę lub przygotować ją na grillu lub w piekarniku. Ryba + zioła + cytryna + czosnek to idealne połączenie. Kremowa śmietanka to dodatkowo aksamitna konsystencja sosu. Podobnie jako dodatek do mięsa: świetnie nada się do tych jasnych, o łagodnym smaku. Spróbujcie dodać go do pulpetów i już nigdy nie powiecie, że to mdły smak.

Sos śmietankowo-koperkowy do makaronu lub kopytek

Czy to makaron lub kopytka z łososiem, a może tuńczykiem lub po prostu bez innych dodatków, ten sos to przepyszne połączenie. Resztki pieczonego łososia, ugotowane kopytka, trochę sosu na wierzch i starty ser żółty. Może być dowolny, ale spróbujcie z pecorino lub parmezanem!

Gwiazda grilla i imprezy w ogrodzie

Zamiast sosu jogurtowo-majonezowego z surowym czosnkiem, polecam wypróbować sos koperkowy. Polejecie nim karkówkę lub cukinię z grilla i zaskoczycie swoich gości.

Dajcie koniecznie znać, czy przypadła Wam do gustu wersja z czosnkiem i cytryną. Do jakiego dania go zaserwowaliście?

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom