Zapiekanka z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami to smaczny, bezmięsny obiad. Wymyśliłam ją, przygotowując pieczarki z patelni. Pomyślałam, że świetnie smakowałyby w ziemniaczanej zapiekance, z dodatkiem śmietankowego sosu i ziół lub korzennych przypraw. Postanowiłam przyrządzić przy najbliższej okazji! To pyszna i pożywna potrawa na chłodniejsze dni, zwłaszcza gdy potrzebny jest obiad lub kolacja dla kilku osób. Zobaczcie jak zrobić zapiekankę z pieczarkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Jest odrobinę pracochłonna, bo do obrania są zarówno ziemniaki, jak i pieczarki. A przynajmniej do umycia, bo ja lubię oszczędzać czas i pieczarek nie obieram. Usuwam jedynie tę białą narośl, która przykrywa blaszki pod kapeluszem. Następnie kroję na plasterki i jestem zdania, że to najlepszy sposób ich przygotowania do smażenia. Lubię, kiedy potem w jedzeniu czuć kawałki grzybków. Te starte na tarce o grubych oczkach wolę wykorzystywać do nadzienia pasztecików. W zapiekance muszą być plasterki i basta!

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Można zaserwować ją na obiad lub kolację. Przepis na zapiekankę z pieczarkami to także doskonały pomysł do przygotowania przekąski na ciepło na imprezę. Potem wystarczy pokroić w naczyniu i postawić obok talerzyków razem z łopatką do nakładania.

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Jeśli lubicie mięsną wersję, proponuję dodatek boczku. Jednak u mnie jest wegetariańska, z sosem ze śmietanki i jajka. Kto ma alergię na jaja, może zastąpić je mąką ziemniaczaną, która również zagęści śmietankowy sos. Kto nie jada mięsa, ale tęskni trochę za jego smakiem, niech wykorzysta dodatkowo sproszkowaną wędzoną paprykę. Nie umieściłam jej co prawda w poniższym składzie, ale dorzućcie jej sobie trochę podczas smażenia pieczarek. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie szczyptę chili. Co Wy na to?

Zobacz też
Wieprzowina słodko-ostra

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami z boczkiem lub bez boczku, ze śmietanką i przyprawami lub ziołami, pożywna i smaczna na obiad lub kolację.
5 od 7 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz. 15 min
Razem: 1 godz. 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka z pieczarkami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 544kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm)
  • 500 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki o grubości kilku mm)
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego (opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią; niewielka ilość odłożona do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na połowie oliwy na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić. Zdejmuję z patelni, odstawiam.
  • Pieczarki wrzucam na lekko rozgrzaną, dolaną na patelnię pozostałość oliwy. Lekko prószę solą, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
  • Odkrywam pieczarki i smażę, do odparowania płynów.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam z jajkiem/mąką ziemniaczaną i śmietanką. Rozcieram ewentualne grudki. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku, pieczarek, połowy startego sera i natki pietruszki. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez warzyw i mięsa.
  • Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę pozostałym serem żółtym.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 330g | Kalorie: 544kcal (27%) | Carbohydrates: 36g (12%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 40g (62%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 121mg (40%) | Sód: 266mg (12%) | Potas: 1170mg (33%) | Fiber: 6g (25%) | Witamina A: 1450IU (29%) | Witamina C: 35.1mg (43%) | Wapń: 235mg (24%) | Żelazo: 8.5mg (47%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Świeże zioła to obowiązkowy dodatek do zapiekanek ziemniaczanych. Uwielbiam posypywać nimi całość po upieczeniu, bo zawsze taka serowa, zapieczona warstwa będzie prezentować się odrobinę lepiej. Jak Wam się podoba?

Zapiekanka z pieczarkami - przepis
Zapiekanka z pieczarkami – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy taka zapiekanka przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowała! A może zamiast pieczarek dodacie do niej inne grzyby? Jakie to będą?

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom