Zapiekanka z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami to smaczny, bezmięsny obiad. Wymyśliłam ją, przygotowując pieczarki z patelni. Pomyślałam, że świetnie smakowałyby w ziemniaczanej zapiekance, z dodatkiem śmietankowego sosu i ziół lub korzennych przypraw. Postanowiłam przyrządzić przy najbliższej okazji! To pyszna i pożywna potrawa na chłodniejsze dni, zwłaszcza gdy potrzebny jest obiad lub kolacja dla kilku osób. Zobaczcie jak zrobić zapiekankę z pieczarkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Jest odrobinę pracochłonna, bo do obrania są zarówno ziemniaki, jak i pieczarki. A przynajmniej do umycia, bo ja lubię oszczędzać czas i pieczarek nie obieram. Usuwam jedynie tę białą narośl, która przykrywa blaszki pod kapeluszem. Następnie kroję na plasterki i jestem zdania, że to najlepszy sposób ich przygotowania do smażenia. Lubię, kiedy potem w jedzeniu czuć kawałki grzybków. Te starte na tarce o grubych oczkach wolę wykorzystywać do nadzienia pasztecików. W zapiekance muszą być plasterki i basta!

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Można zaserwować ją na obiad lub kolację. Przepis na zapiekankę z pieczarkami to także doskonały pomysł do przygotowania przekąski na ciepło na imprezę. Potem wystarczy pokroić w naczyniu i postawić obok talerzyków razem z łopatką do nakładania.

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Jeśli lubicie mięsną wersję, proponuję dodatek boczku. Jednak u mnie jest wegetariańska, z sosem ze śmietanki i jajka. Kto ma alergię na jaja, może zastąpić je mąką ziemniaczaną, która również zagęści śmietankowy sos. Kto nie jada mięsa, ale tęskni trochę za jego smakiem, niech wykorzysta dodatkowo sproszkowaną wędzoną paprykę. Nie umieściłam jej co prawda w poniższym składzie, ale dorzućcie jej sobie trochę podczas smażenia pieczarek. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie szczyptę chili. Co Wy na to?

Zapiekanka z pieczarkami
Print Recipe
5 from 6 votes

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami z boczkiem lub bez boczku, ze śmietanką i przyprawami lub ziołami, pożywna i smaczna na obiad lub kolację.
Prep Time15 mins
Cook Time1 hr 15 mins
Total Time1 hr 30 mins
Course: Danie główne
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: zapiekanka z pieczarkami
Servings: 6
Calories: 544kcal
Author: Dorota Kamińska

Equipment

  • Piekarnik

Ingredients

  • 1 kg ziemniaków obrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm
  • 500 g pieczarek oczyszczone, pokrojone na plasterki o grubości kilku mm
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli
  • 1 cebula duża; drobno posiekana
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
  • 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia
  • ½ łyżeczki cynamonu opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub imbiru opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
  • 4 łyżki natki pietruszki posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią; niewielka ilość odłożona do dekoracji
  • sól, pieprz

Instructions

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na połowie oliwy na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić. Zdejmuję z patelni, odstawiam.
  • Pieczarki wrzucam na lekko rozgrzaną, dolaną na patelnię pozostałość oliwy. Lekko prószę solą, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
  • Odkrywam pieczarki i smażę, do odparowania płynów.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam z jajkiem/mąką ziemniaczaną i śmietanką. Rozcieram ewentualne grudki. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku, pieczarek, połowy startego sera i natki pietruszki. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez warzyw i mięsa.
  • Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę pozostałym serem żółtym.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Notes

Świeże zioła to obowiązkowy dodatek do zapiekanek ziemniaczanych. Uwielbiam posypywać nimi całość po upieczeniu, bo zawsze taka serowa, zapieczona warstwa będzie prezentować się odrobinę lepiej. Jak Wam się podoba?

Zapiekanka z pieczarkami - przepis
Zapiekanka z pieczarkami – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy taka zapiekanka przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowała! A może zamiast pieczarek dodacie do niej inne grzyby? Jakie to będą?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)