Gołąbki z kaszą gryczaną przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną można przygotować w ten sam sposób co te klasyczne na bazie ryżu. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną to praktycznie te same proporcje. Zamiast ryżu wykorzystujecie białą kaszę gryczaną niepaloną i oto najprostszy sposób jak zrobić tę pyszną potrawę na obiad. Czy to w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej, są bardzo smaczne i pożywne. Można przyrządzić je również z białym serem, wzorując się odrobinę na recepturze na farsz do pierogów. Którą wersję wybierzecie?

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

W wersji z suszonymi grzybami są doskonałe! Mają charakterystyczny smak, który powstaje z połączenia kaszy i grzybów. Ale również i te z dodatkiem białego sera są pyszne, a jeśli chcecie dodać mięso, proszę bardzo :).

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną

Ugotowaną kaszę wystarczy wymieszać z dodatkiem cebuli, podsmażonej wcześniej na oleju z dodatkiem grzybów i przypraw. Można doprawić je na lekko ostro lub łagodniej i jeśli w farszu nie ma surowego mięsa, wystarczy po wymieszaniu spróbować, czy wszystko ma odpowiednio intensywny smak. W wersji z białym serem polecam dodatek czosnku niedźwiedziego. Trochę jak na Podkarpaciu, gdzie z jego dodatkiem w Bieszczadach serwuje się pyszne pierogi z kaszą gryczaną.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z cebulą, opcjonalnie z dodatkiem mięsa.
5 od 9 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gołąbki z kaszą gryczaną
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 131kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone; połowę można zastąpić surowym mięsem mielonym lub białym serem rozdrobnionym widelcem)
  • 1-2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
  • 15 liści białej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Spaghetti Napoli

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kaszę zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
  • Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
  • Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
  • Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
  • Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
  • W misce mieszam ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę z grzybami, mięso lub biały ser i przyprawy oraz zioła na farsz.
  • Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
  • Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
  • Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
  • Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 131kcal (7%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sód: 532mg (23%) | Potas: 356mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 284IU (6%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 3mg (15%) | Vitamin B5: 4mg (40%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Witamina C: 6mg (7%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 10µg (10%) | Wapń: 11mg (1%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 57mg (14%) | Phosphorus: 103mg (10%) | Selenium: 9µg (13%) | Zinc: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

U mnie tym razem tylko cebula i grzyby w farszu. Kuszą mnie jeszcze takie z dodatkiem ziemniaków lub wegańskie z tofu zamiast mięsa. Jest tyle możliwości!

Gołąbki z kaszą gryczaną przepis

Doskonale smakują z dodatkiem domowego sosu pomidorowego. Jeśli nie macie grzybów suszonych, proponuję wykorzystać świeże. Borowiki, podgrzybki, maślaki, a nawet pieczarki będą doskonale pasować do kaszy. Podsmażone na maśle klarowanym, z dodatkiem cebuli i przypraw, cudownie skomponują się z sosem z dojrzałych pomidorów.

Które składniki na farsz zagoszczą w Waszych gołąbkach? Dajcie mi koniecznie znać, bo jestem bardzo ciekawa. Jak Wam smakowały? Lepsze z kaszą, czy z ryżem? 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom