fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami

Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami

  • bez jajek i cebuli
  • z twarożkiem śmietankowym i natką pietruszki
  • podana z pysznymi i prostymi do zrobienia piklami z rzodkiewek
Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami to pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację, zwłaszcza gdy w lodówce nie ma zbyt wielu składników. Przepis na pastę z wędzonej makreli autorstwa Davida Gaboriaud ma jeszcze tę zaletę, że świetnie sprawdzi się w jadłospisie tych z Was, którzy nie mogą jeść jajek. W prostym wydaniu wystarczy makrela, serek śmietankowy, sól z pieprzem oraz natka pietruszki. W ramach akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością pokażemy Wam jak zrobić pastę z wędzonej makreli z rzodkiewkami piklowanymi, podaną na pysznych grzankach. U mnie z żytniego chleba, a u Davida z bajgli. Jak one cudownie chrupią po podpieczeniu!

Zobacz też: Więcej przepisów z Davidem Gaboriaud

Pasta z wędzonej makreli to oczywiście smak mojego dzieciństwa. W klasycznej wersji musiała być z jajkiem na twardo i majonezem. Uwielbiałam ją na chlebie, choć oczywiście nie od razu intensywna w smaku ryba przypadła mi do gustu. Na wszystko trzeba czasu, a potem zamiłowanie, kiedy już się pojawia, trwa przez wiele lat. Dziś propozycja przygotowania tego pysznego dodatku do kanapek w lżejszej odsłonie.

Przepis na pastę z wędzonej makreli

Proponuję zacząć od przygotowania piklowanych rzodkiewek, które powinny poleżeć trochę w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Nabiorą w niej konkretnego, kwaskowatego smaku. Potem wystarczy ugnieść obrane z ości mięso makreli widelcem i dołożyć pozostałe składniki pasty.

Można zagnieść pastę widelcem lub wrzucić do blendera, jeśli lubicie rzadszą konsystencję

Możecie dodać tyle serka, ile macie ochotę i ugniatać widelcem do pożądanej konsystencji. Natka pietruszki wzbogaci mieszankę o dodatkowy kolor i smak, a serek sprawi, że całość odrobinę złagodnieje. Do smaku wystarczy sól z pieprzem i baza będzie gotowa. Wyląduje na chrupiących grzankach z dodatkiem rzodkiewek.

Pasta z wędzonej makreli przepis

Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami

Pasta z wędzonej makreli z serkiem i rzodkiewkami, z dodatkiem natki pietruszki. Doskonała pasta rybna do kanapek.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Oczekiwanie: 30 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta z wędzonej makreli
Liczba porcji: 6
Kalorie: 182kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pasta

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1 wędzona makrela (obrana ze skóry i oczyszczona z płetw i ości)
  • natka pietruszki (kilka łyżek, posiekana)
  • sól, pieprz

Piklowane rzodkiewki

  • 1 pęczek rzodkiewek (oczyszczone, pokrojone na plasterki)
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1 łyżka soli

Grzanki

  • 12 kromek chleba (lub 6 bułek/bajgli)
  • kilka łyżek oliwy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Film wideo

Jak zrobić

Piklowane rzodkiewki

  • Wodę z octem zagotowuję z dodatkiem soli i cukru. Zdejmuję z ognia.
    Zalewa do pikli
  • Zalewam gorącą zalewą rzodkiewki i odstawiam na ok. 30 minut.

Pasta z makreli

  • Rybę ugniatam widelcem w miseczce.
    Ugniatanie makreli widelcem
  • Dodaję serek i natkę pietruszki, mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem.

Grzanki

  • Kromki chleba lub bułki/bajgla polewam oliwą.
  • Wstawiam do piekarnika, włączam grill od góry i piekę w 180 st. C do zezłocenia, przez kilka minut.
  • Nakładam na kromki pastę i dekoruję odcedzonymi plasterkami rzodkiewek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 75g | Kalorie: 182kcal (9%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 21mg (7%) | Sód: 1330mg (58%) | Potas: 220mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 143IU (3%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 4mg (20%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 2µg (33%) | Witamina C: 3mg (4%) | Witamina D: 4µg (27%) | Witamina E: 2mg (13%) | Witamina K: 26µg (25%) | Wapń: 30mg (3%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 15mg (4%) | Fosfor: 89mg (9%) | Selen: 18µg (26%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można w prosty sposób wyczarować kolorowe, chrupiące kanapki. W dodatku bardzo pożywne!

Pasta z wędzonej makreli przepis

Jeśli nie macie rzodkiewek, spróbujcie z innymi warzywami. Ogórek, marchewka, burak – co wpadnie Wam pod nóż :).

Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami

Bardzo jestem ciekawa, czy również u Was jadało się w domu rodzinnym taką pastę na śniadanie lub kolację. Znacie wersję z jajkiem, czy z serkiem? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak smakowało oraz z jakimi warzywami zrobiliście!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom