fbpx
Czytasz właśnie
Musaka

Musaka

  • pachnąca korzennymi przyprawami
  • bardzo pożywna
  • z mięsem lub bezmięsna, a może być nawet bezglutenowa
Musaka

Musaka, oryginalnie mousaka, pyszne greckie danie warzywno-mięsne. Ile to razy ją jadłam, ale bez mięsa! Wegetariańska również jest pyszna i dobrze doprawiona, a mięso mielone wystarczy zastąpić rozkruszonym za pomocą widelca lub zmielonym w maszynce tofu oraz marchewką i selerem naciowym startymi na tarce o drobnych oczkach. Klasycznie jednak mięso w niej być musi, ale co jeszcze? Jak zrobić musakę? Zobaczcie przepis na mousakę krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni greckiej

Podobnie jak w przypadku bigosu, również i na musakę jest w Grecji wiele receptur. Można przygotować ją nawet bez mięsa, wykorzystując do farszu marchewkę z selerem naciowym starte na tarce o drobnych oczkach. Do tego pokruszone tofu i oto macie wegetariańską wersję.

Przepis na musakę

Jedni uważają, że przepis na musakę to tylko z bakłażanem, inni dodają cukinię i ziemniaki. Na wierzch koniecznie sos beszamelowy. Widziałam w wielu recepturach ser parmezan, ale uznałam, że u mnie będzie grecka feta. I to był strzał w dziesiątkę :).

Musaka - przepis na mousakę

Musaka

Przepis na musakę z bakłażanów, cukinii, ziemniaków i mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów oraz sosem beszamelowym. Najlepsza grecka mousaka!
4.84 from 6 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 55 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Grecka
Przepis na: musaka
Liczba porcji: 8
Kalorie: 583kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Warzywa

  • 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w plasterki o grubości ok. 3-5 mm)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 2 cukinie (średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm)
  • 2 bakłażany (średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Farsz mięsny

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w niedużą kostkę)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki oleju (do smażenia, np. rzepakowy)
  • ½ łyżeczki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy

  • 4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej można wykorzystać uniwersalną mieszankę zamiast pszennej mąki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • 100 g sera feta (pokruszony)
  • kilka gałązek tymianku

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 25×30 cm

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić sos beszamelowy
  3. Mąka bezglutenowa – przepis
  4. Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Jak zrobić

  • Na oliwie podsmażam cebulę, bakłażan i cukinię przez ok. 3 minuty z każdej strony, delikatnie prósząc solą.
  • Układam na dnie naczynia ziemniaki, następnie przykrywam bakłażanem, a potem cukinią. Pomiędzy każdą warstwę dodaję cebulę i tymianek oraz sól i pieprz (wykorzystuję połowę tymianku, reszta pójdzie do mięsa).
  • Posypuję warzywa połową sera.

Farsz mięsny

  • Cebulę i czosnek szklę na patelni na niewielkim ogniu, prósząc delikatnie solą i cukrem.
  • Dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu, rozdrabniając za pomocą łopatki i mieszając z cebulą i czosnkiem.
  • Dodaję pomidory, cynamon i gałkę muszkatołową. Zmniejszam ogień i duszę przez ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
  • Zdejmuję z ognia i dodaję tymianek. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Sos beszamelowy

  • Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

Układanie warstw

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
  • Na warzywach w naczyniu układam farsz mięsny.
  • Na mięso wylewam sos beszamelowy.

Pieczenie

  • Piekę musakę przez ok. 30-40 minut pod przykryciem. Na ostatnich 10 minut pieczenia odkrywam i posypuję pozostałą fetą.

Serwowanie

  • Kilka minut przestudzenia i można podawać.
    Gotowa, gorąca musaka trudno się kroi. Ale kiedy zostanie doprowadzona do temperatury pokojowej, a następnie schłodzona w lodówce i potem odgrzana, kroić jest o wiele łatwiej.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 583kcal (29%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 44g (68%) | Tłuszcze nasycone: 18g (113%) | Cholesterol: 95mg (32%) | Sód: 682mg (30%) | Potas: 1143mg (33%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 1122IU (22%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 5mg (25%) | Witamina B5: 2mg (20%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 2µg (33%) | Witamina C: 29mg (35%) | Witamina D: 2µg (13%) | Witamina E: 4mg (27%) | Witamina K: 18µg (17%) | Wapń: 272mg (27%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 4mg (22%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 76mg (19%) | Fosfor: 343mg (34%) | Selen: 18µg (26%) | Cynk: 4mg (27%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gorącą ciężko pokroić, bo poszczególne warstwy warzywne potrafią się rozdzielić. Nie przeszkadza to oczywiście w jedzeniu musaki ze smakiem. Ale jeśli macie więcej czasu, spróbujcie po upieczeniu wystudzić potrawę i wstawić do lodówki. A potem, po kilku godzinach, lekko ją odgrzać. I kroi się wtedy o wiele łatwiej. Wiem coś o tym, bo połowę tej ogromnej porcji, którą przygotowałam, zrobiłam bez mięsa i jadłam potem sama. Przez kilka dni ;).

Musaka przepis

Pisałam już o wersji wegetariańskiej i prostym sposobie jak ją zrobić. Marchewkę, seler naciowy i tofu potrzebujecie w trzech równych częściach. Proste :). Z kolei wersja bezglutenowa też nie jest skomplikowana. Wystarczy uniwersalna mąka bezglutenowa dodana do sosu beszamelowego. Pozostaje jeszcze wersja wegańska: spróbujcie przygotować sos beszamelowy na mleku roślinnym i wykorzystajcie roślinny olej. Wegański ser na wierzch lub po prostu go pomijacie i gotowe!

Musaka - przepis na mousakę
Musaka – przepis na mousakę

Jest czasochłonna, ale warto! Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyjdzie i czy będzie smakować. Myślę, że tak :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję zrobiliście i napiszcie, jakie jeszcze dania kuchni greckiej lubicie!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom