Makaron z sosem pomidorowym przepis | Dorota Kamińska

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to jeden z najpopularniejszych przepisów na obiad z włoskiej pasty. Lubiany przez dorosłych i dzieci, prosty do zrobienia i pyszny. Posypany parmezanem lub innym, twardym serem włoskim, startym na tarce o drobnych oczkach. Bez mięsa. Uwielbiam to danie i sięgnęłam dziś po nie w nieco odmienionej odsłonie. Wykorzystałam świderki z czerwonej soczewicy czyli bezglutenowe. Są bardzo smaczne i od dziś częściej będą gościć w moim menu. Oczywiście Wy możecie wykorzystać dowolny makaron. Pszenny, żytni, ryżowy… co kto lubi. Będą się różnić czasem gotowania. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem pomidorowym – przepis krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Makaron z pomidorowym sosem uwielbiam gotować przez cały rok. Najlepszy jednak jest latem, w sezonie na pomidory. Bo żeby to danie było smaczne, pomidory muszą być dojrzałe i słodkie w smaku. Nie kłopoczcie się przygotowaniem go, gdy w domu posiadacie pomidory bez smaku. Szkoda czasu! Dlatego na jesień i zimę warto przygotować zapas domowej pulpy w słoikach lub korzystać ze sklepowej, ale takiej dobrej jakości. Z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół przygotujecie ze świeżych pomidorów lub dobrej passaty pyszny pomidorowy sos.

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół czyli przepis na najlepszy makaron lubiany przez dzieci.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z sosem pomidorowym
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 679kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 500 g pomidorów (sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;)
  • ½ szklanki wywaru warzywnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
  • tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na oliwie z oliwek szklę cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwam na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładam czosnek.
  • Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaję pomidory i dolewam wywar. Zwiększam ogień i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy.
  • Do sosu dodaję przyprawy, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę.
  • Ugotowany makaron wrzucam do sosu i mieszam całość. Przekładam na talerze.
  • Całość posypuję tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Calories: 679kcal (34%) | Carbohydrates: 110g (37%) | Protein: 21g (42%) | Fat: 17g (26%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sodium: 828mg (36%) | Potassium: 893mg (26%) | Fiber: 7g (29%) | Sugar: 11g (12%) | Vitamin A: 890IU (18%) | Vitamin C: 16.7mg (20%) | Calcium: 131mg (13%) | Iron: 4.5mg (25%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gotowe danie świetnie smakuje z dodatkiem sera włoskiego. Możecie poeksperymentować również z mozzarellą, jeśli nie przepadacie za twardymi, długodojrzewającymi serami. W wersji wegańskiej wykorzystajcie wegański makaron, olej roślinny do smażenia i wegański ser jako dodatek. Albo po prostu go pomińcie. Też będzie pysznie!

Makaron z sosem pomidorowym - przepis
Makaron z sosem pomidorowym – przepis

Proste, tanie, a jakie eleganckie danie!

Przepis na makaron z sosem pomidorowym
Przepis na makaron z sosem pomidorowym

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam makaron z sosem pomidorowym. Bardzo jestem ciekawa, z jakim serem i z jakiego makaronu go przyrządzicie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)