Makaron z sosem pomidorowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to jeden z najpopularniejszych przepisów na obiad z włoskiej pasty. Lubiany przez dorosłych i dzieci, prosty do zrobienia i pyszny. Posypany parmezanem lub innym, twardym serem włoskim, startym na tarce o drobnych oczkach. Bez mięsa. Uwielbiam to danie i sięgnęłam dziś po nie w nieco odmienionej odsłonie. Wykorzystałam świderki z czerwonej soczewicy czyli bezglutenowe. Są bardzo smaczne i od dziś częściej będą gościć w moim menu. Oczywiście Wy możecie wykorzystać dowolny makaron. Pszenny, żytni, ryżowy… co kto lubi. Będą się różnić czasem gotowania. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem pomidorowym – przepis krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Makaron z pomidorowym sosem uwielbiam gotować przez cały rok. Najlepszy jednak jest latem, w sezonie na pomidory. Bo żeby to danie było smaczne, pomidory muszą być dojrzałe i słodkie w smaku. Nie kłopoczcie się przygotowaniem go, gdy w domu posiadacie pomidory bez smaku. Szkoda czasu! Dlatego na jesień i zimę warto przygotować zapas domowej pulpy w słoikach lub korzystać ze sklepowej, ale takiej dobrej jakości. Z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół przygotujecie ze świeżych pomidorów lub dobrej passaty pyszny pomidorowy sos.

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół czyli przepis na najlepszy makaron lubiany przez dzieci.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z sosem pomidorowym
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 679kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 500 g pomidorów (sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;)
  • ½ szklanki wywaru warzywnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
  • tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Na oliwie z oliwek szklę cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwam na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładam czosnek.
  • Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaję pomidory i dolewam wywar. Zwiększam ogień i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy.
  • Do sosu dodaję przyprawy, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę.
  • Ugotowany makaron wrzucam do sosu i mieszam całość. Przekładam na talerze.
  • Całość posypuję tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 679kcal (34%) | Węglowodany: 110g (37%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sód: 828mg (36%) | Potas: 893mg (26%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 890IU (18%) | Witamina C: 16.7mg (20%) | Wapń: 131mg (13%) | Żelazo: 4.5mg (25%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gotowe danie świetnie smakuje z dodatkiem sera włoskiego. Możecie poeksperymentować również z mozzarellą, jeśli nie przepadacie za twardymi, długodojrzewającymi serami. W wersji wegańskiej wykorzystajcie wegański makaron, olej roślinny do smażenia i wegański ser jako dodatek. Albo po prostu go pomińcie. Też będzie pysznie!

Zobacz też
Zupa z soczewicy

Makaron z sosem pomidorowym - przepis
Makaron z sosem pomidorowym – przepis

Proste, tanie, a jakie eleganckie danie!

Przepis na makaron z sosem pomidorowym
Przepis na makaron z sosem pomidorowym

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam makaron z sosem pomidorowym. Bardzo jestem ciekawa, z jakim serem i z jakiego makaronu go przyrządzicie!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom